Weber: Milanović je ultradesničar, Bakir je džepno izdanje svoga oca, a Dodik Miloševića

0

Njemački analitičar Bodo Veber (Weber) dao je intervju za hrvatski portal Index.

Veber je zaposlen u berlinskom “think tanku” “Democratization Policy Council” (DPC), u kojem se bavi analizom situacije u BiH. Autor je više studija na tu temu, a naročito je usmjeren na tematiku vladavine zakona, policijske reforme i decentralizacije.

– Čini se da se predsjednik Milanović od stupanja na dužnost pretvorio u ultradesničara, a na štetu kako njegove Socijaldemokratske partije, tako i zemlje u cjelini – rekao je, između ostalog Veber.

Nakon konstatacija da je vodeća bošnjačka stranka SDA u krizi i da je napuštaju poznati kadrovi, da je izgubila Sarajevo, da je Sebija Izetbegović omražena figura u javnosti…, novinar je Vebera pitao:

Hoće li Bakir Izetbegović biti grobar stranke koju je osnivao njegov otac Alija? I bi li političkoj sceni u BiH uopće nedostajala SDA?

– Nisam siguran, ali on je očigledno slab lider. Njegov otac, to se često previđa, u biti je bio muslimanski, moralni intelektualac, ali slab političar i državnik. Bakir je džepno izdanje svog oca. No razlog u trenutačnoj slabosti SDA ipak ne bih vidio u samoj stranci, nego u slaboj i nedosljednoj politici međunarodne zajednice, EU i SAD prema BiH u zadnjem desetljeću i po, koja je ojačala nacionalističku hrvatsku i srpsku politiku i elite, a na štetu države BiH, a i bošnjačke politike. I Dodik je samo džepno izdanje Miloševića, ali mu je slaba politika Zapada omogućila da se transformira u najjaču političku figuru u BiH – odgovorio je njemački analitičar i jedan od najboljih poznavatelja stanja u Bosni i Hercegovini.