23.06.2024.
HomeNovostiWeber kritizira posjetu Palmera bh političarima: Ovo je pokušaj prljavog dila o...

Weber kritizira posjetu Palmera bh političarima: Ovo je pokušaj prljavog dila o reformi Izbornog zakona po logici koja je antievropska i antidemokratska

U radnoj posjeti našoj zemlji borave zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metthew Palmer i izvršna direktorica za Zapadnu Evropu Angelina Eichhorst. Očekuje se niz sastanaka s predstavnicima političkih stranaka na državnom nivou, kao i s opozicijom. U ponedjeljak su najavljeni susreti s članovima Predsjedništva BiH te članovima Interresorne radne grupe zadužene za ustavnu i izbornu reformu.

O značaju njihove posjete, očekivanjima s brojnih sastanaka govorio je Bodo Weber, politički analitičar i viši saradnik Savjeta za demokratizaciju politike iz Berlina.

Stava je da se od ove posjete visokih zvaničnika našoj zemlji ne treba očekivati ništa značajno. Palmer i Eichhorst su, tvrdi, nelegitimni predstavnici SAD-a i Bidenove administracije.

Weber je, kako prenosi federalna.ba, podsjetio na njihovu nedavnu prošlost.

“Gospođa Eichhorst je bila glavna saradnica visoke predstavnice za vanjsku politiku Evropske unije gospođu Mogherini u neuspješnom pokušaju u kojem su se stavlili na stranu dva predsjednika iz regije Vučića i Thacija u njihovoj opasnoj namjeri da postignu sporazum Srbije i Kosova o razmjeni teritorija. Da je taj pokušaj uspio, zapalio bi cjelokupnu regiju”, istakao je Weber

Dodaje da je Palmer u Trumpovoj administraciji bio blizak saradnik specijalnog predstavnika Richarda Grenella u kasnijem pokušaju 2020. godine koji je, kako navodi Weber, doveo do toga da je uz podršku i pritisak Trumpove administracije, u čemu je Palmer direktno učestvovao, smijenjena legitimno izabrana vlada Kosova Albina Kurtija.

“Ovdje se radi o nastavku pokušaja predstavnika SAD-a i Evropske unije da se u Bosni i Hercegovini dođe do prljavog dila o reformi Izbornog zakona prema logici koja je antievropska i antidemokratska. Ti pokušaj su bili propali u zadnjih nekoliko sedmica tako da vjerujem da su predstavnici stranaka kojima je stalo do budućnosti Bosne i Hercegovine već prepoznali o čemu se radi”, poručio je Weber.

(Oslobođenje)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti