Vučićeve vratolomije: Srbi iz vanrednog stanja idu na izbore

0

Poslanici Skupštine Srbije upravo su izglasali ukidanje vanrednog stanja u Srbiji, koje je bilo na stazi od 15. marta.

Ukidanje vanrednog stanja, u praksi znači ukidanje policijskog sata, a time i zabrane kretanja, ali to ne znači da neke mjere uvedene tokom borbe sa  koronavirusom neće ostati na snazi. Naprotiv, naročito one koje se odnose na socijalno distanciranje i ostale mjere zaštite.

Za je glasalo 155 poslanika, protiv nije bio niko, a suzdržan je bio jedan.

U prvom danu još od 30. marta u kome je u Srbiji registrovan dvocifren broj zaraženih virusom korona, građani su saznali da će na izbore 21. juna.

Prvobitno zakazani za 26. april, republički, pokrajinski i lokalni izbori su odloženi kada su odlukom najpre Republičke, a onda i pokrajinskih i lokalnih izbornih komisija sve izborne radnje prekinute zbog uvođenja vanrednog stanja 17. marta.

„Ovi izbori će biti potpuno atipični jer je došlo do prekida izborne procedure, pa i propadanja dela rokova za održavanje izbornih radnji“, kaže nekadašnji sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Pošto su izborne radnje prekinute i pre isteka roka za prijavu izbornih lista, one bi trebalo da imaju prilike da to učine do 15 dana pre glasanja.

Još je nejasno kako bi izborna kampanja mogla da izgleda, imajući u vidu da su zbog epidemijskih preporuka zabranjena sva okupljanja.

Izborne liste do sada je predalo devet stranaka i koalicija.