14.07.2024.
HomeNovostiVučićev i Ramin "Otvoreni Balkan" je mrtav: "Berlinski proces" olakšao kretanje u...

Vučićev i Ramin “Otvoreni Balkan” je mrtav: “Berlinski proces” olakšao kretanje u regionu, BiH i Kosovo ukidaju vize

Ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana odobrili su tri regionalna sporazuma, o slobodi kretanja sa ličnim kartama, priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata na sastanku s ministrima EU.

Očekuje se da će sva tri sporazuma biti potpisana na Samitu šefova država i vlada Berlinskog procesa koji je zakazan za 3. novembar u njemačkoj prijestolnici.

Današnji sastanak je održan u organizaciji njemačke vlade sa šefovima diplomatija Sjeverne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Srbije.

Jedan od sporazuma koji je potpisan uključuje dogovor o ukidanju viza između svih šest zemalja, a što se najviše tiče odnosa Bosne i Hercegovine i Kosova.

“To znači da će posljednji zid viznog režima na Zapadnom Balkanu, između Kosova i Bosne i Hercegovine, nestati”, rekla je Majlinda Bregu, generalna sekretarka Regional Cooperation Council.

Bregu je kazala da se raduje da se vratio vizionarski i pionirski Berlinski proces koji je ključan za povezivanje regionalnog tržišta i mladih.

“Kretanje sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu je dogovor današnjice. Zaista nam je trebalo skoro dvije godine intenzivnih pregovora da dobijemo konsenzusnu verziju, ovim danas. Ali gdje postoji volja, postoji i način. Ovaj sporazum ruši posljednji preostali zid za vizu u regionu”, rekla je Bregu.

Inače, iz BiH je trenutno moguće sa ličnom kartom ići u Srbiju i Crnu Goru, a nakon potpisivanja sporazuma kretanje će na takav način biti omogućeno u svim zemljama Zapadnog Balkana.

Bregu je kazala danas i da sveobuhvatna regionalna saradnja i zajedničko regionalno tržište daju rezultate.

“Da je region dogovorio tri centralna sporazuma o mobilnosti koje koordinira RCC čija će implementacija, slično kao i sa sporazumom o zelenim trakama i regionalnom romingu, vrlo brzo donijeti svoj manifestirani utjecaj na terenu”, rekla je Bregu.

Istakla je da je RCC glavni partner regionalnih pregovora i glavna sila u Berlinskom procesu.

“Zahvaljujem Vam se lično za sav rad koji ste obavili u regionalnoj saradnji sa RCC-om. Još mnogo posla treba da se uradi, ali dosadašnji rad je bio nevjerovatan na čemu vam se puno zahvaljujem”, rekla je Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova.

Klix.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti