Vučić pitao popove šta da radi u vezi s ratom u Ukrajini, a oni mu odgovorili: “Protiv smo bilo kakvih sankcija Rusiji!”

0

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, priredio je u srijedu u predsjedništvu ručak za episkope Srpske pravoslavne crkve, učesnicima Svetog arhijerejskog sabora. Na sastanku se govorilo, između ostalog, i o međunarodnoj poziciji ove zemlje i odnosu prema ratu u Ukrajini, a kako saznaje Nova, episkopi su poručili šefu srbijanske države da su protiv uvođenja sankcija Rusiji.

Na čelu sa patrijarhom Porfirijem, gotovo svi arhijereji su prisustvovali sastanku sa Vučićem, tokom kog se razgovaralo o aktuelnostima unutar SPC-a, situaciji na Kosovu i međunarodnoj poziciji ove zemlje, nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Izvori portala Nova.rs navode da je predsjednik Srbije zamolio episkope da mu iznesu svoje viđenje situacije u Ukrajini i kako bi Srbija, po njihovom mišljenju, trebalo da se ponaša u aktuelnim okolnostima.

“Vladike koje su se javile za riječ su većinski bili protiv bilo kakvih mjera koje bi podrazumijevale sankcije Rusiji. Štaviše, oni su poručili da Srbija treba da bude na strani te zemlje i da se ne odriče tradicionalnih, prijateljskih odnosa sa Rusijom, koji bi, kako su naveli, bili ugroženi uvođenjem sankcija”, ističu sagovornici Nove.

Najumjerenijeg stava na pomenutom sastanku bio je poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije, koji je, kako se navodi, poručio da bi za Srbiju bilo najbolje ukoliko bi mogla da balansira i da ne zauzima stranu.

“Vučić ih je zamolio da utiču na javnost i pomognu da se narodu objasni da je situacija teška i da država mora određene korake da preduzme kako bi ‘preživjela’. Nije baš bio zadovoljan reakcijama pojedinih vladika koji su izrazito proruski nastrojeni. Uporedio je njihove stavove sa onim iz svog bliskog okruženja, naveo je primjer svog brata i oca za koje je rekao da su ‘bezuslovni rusofili’”, pojašnjava sagovornik Nove.rs.

Na sastanku se govorilo i o položaju Srba na Kosovu, pregovorima sa Prištinom i o narednim diplomatskim akcijama Beograda. Kako je rečeno, episkopi su poručili šefu srbijanske države da je za SPC neprihvatljivo priznanje Kosova i da to Crkva neće podržati.

Ručku s predsjednikom Srbije, koji je upriličen povodom održavanja Svetog arhijerejskog sabora, nisu prisustvovali episkop diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije, zapadnoamerički vladika Maksim, episkop istočnoamerički Irinej Dobrijević, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, kao ni episkop budimljansko-nikšićki Metodije.