Vučić opsjednut oružjem: Naručili smo mnogo dronova-kamikaza, jezivo oruđe za neprijatelja, za nas fantastično

0

U Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme “Nikinci” u Srbiji održana je vojna vježba kojoj su, između ostalih, prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, javlja portal TangoSix.rs.

Akcenat vježbe je bila upotreba besposadnih sistema a viđena su i korištena i druga savremena sredstva sa kojima raspolaže Vojska Srbije.

Na prikazu se moglo vidjeti mnoštvo novih ali i postojećih adaptiranih proizvoda kompanije PR-DC koji nose ubojna sredstva.

Osim izviđačkih besposadnih letjelica, mogle su se vidjeti i besposadne letjelice sa ubojnim sredstvima, kao i daljinski upravljiva besposadna platforma DUBP Mali Miloš (uključujući i novu varijantu).

“Vidjeli smo kako djeluju besposadne, bespilotne letjelice, besposadne mašine, i robotizirane. Imali smo naravno i otkaza, vidjeli ste nešto što nikada do sada niste mogli vidjeti u našoj zemlji, gledali smo prvi put i Obada i Vrapca, i Pegaza koji je navodio naše Orlove koji su nepogrešivo pogađali svoje ciljeve, dakle više ne tučemo nasumice, sada možemo gađati noću, danju, veoma precizno”, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Govoreći o razvoju domaćih bespilotnih letjelica Vučić je rekao da se to radi u saradnji sa privatnim sektorom, dakle sa više kompanija, ali i da, kako je rekao “naš VTI izlazi sa novim rješenjima kao i TOC”. Predsjednik Srbije je izrazio nadu i da će se određeni tip besposadnih letjelica praviti u serijskoj proizvodnji u Utvi, kako je izjavio, “već od aprila”.

“Naručili smo mnogo dronova-kamikaza, sad ih počinjemo i praviti, i vjerujem da ćemo i sa privatnim sektorom, dakle i sa EdePro i PR-DC i ostalima, ukoliko se sve to utegne, popravi, onda napraviti dobru saradnju i dobar posao za našu vojsku”, rekao je predsjednik Srbije nakon održane vježbe.

U daljoj analizi viđenog, Vučić je rekao da smo vidjeli naše mogućnosti i sposobnosti, koliko toga još moramo raditi, šta još moramo učiniti, da se rat izmijenio, da su dronovi veoma teški za pogađanje.

“Za PASARS sam molio 8-9 godina da uđe u naoružanje. Sad se tek vidi koliko je veliko pojačanje za Vojsku Srbije. Strašno oruđe, i protivoklopno, protivvazduhoplovno, a i protivpješadijsko – jezivo oruđe za neprijatelja, za nas fantastično”, zaključio je Vučić.