Vučić kao Đekna: Srbija plaća visoku cijenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji, a do kad će – ne zna se

0
Peking, 14. maja 2017. - Premijer Aleksandar Vucic rukuje se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na svecanom otvaranju Foruma "Pojas i put za medjunarodnu saradnju" u Pekingu. FOTO TANJUG - Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije - bk

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da Srbija plaća visoku cijenu zbog toga što nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, ali nije odgovorio na pitanje novinara da li će sankcije biti uvedene u budućnosti. On je odbio da komentariše naslovne strane novina koje pišu da vlast priprema javnost za sankcije Rusiji, rekavši da su mediji najavljivali da će se to desiti još 4. aprila, ali se ispostavilo da su slagali.

“Mi smo jedina zemlja u Evropi koja nije uvela ni jednu restriktivnu mjeru protiv Rusije. Da li takav stav nama donosi probleme? Nema nikakve sumnje, mnogo problema, od finansijskih investitora, do mnogih drugih i nema sumnje da veoma visoku cijenu plaćamo, to je sve što mogu da vam kažem u ovom trenutku”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Ocijenio je da je u međunarodnoj politici u kojoj principi, moral i pravo ne postoje, dobro da ima takvih koji se ponašaju kao Srbija, i da će država “gledati da se drži tih principa”.

Vučić je ponovio da kada je riječ o sukobu u Ukrajini, Srbija poštuje međunarodno pravo, i da je ponosan što u zemlji nema “ni antiukrajinske ni antiruske histerije”.

Odgovarajući na pitanje novinara o padu povjerenja građana u Evropsku uniju (EU), Vučić je istakao da građani od EU nerijetko čuju riječi koje znače pritisak oko Kosova i oko uvođenja sankcija Rusiji, a da su istraživanja pokazala da je protiv sankcija 76 odsto građana, dok ih podržava tek 13 procenata.

Ipak je, kako je dodao, za Srbiju suštinski mjesto u EU, ona treba da se bori za dostojansjtven put u Evropu ali i da čuva svoju samostalnost u odlučivanju dok ne postane članica.

“Za nas važan put ka EU i zbog vrijednosti za koje se zalažemo, i ekonomskog napretka i zato što morate da mi kažete gdje bi Srbija pripadala ako ne tom društvu”, rekao je Vučić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here