Vučić izvan sebe, poslao skandaloznu poruku međunarodnoj zajednici: Sram vas bilo, lažovi!

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se novinarima nakon sastanka sa patrijarhom Porfirijem, gdje je komentarisao situaciju na Kosovu.

Vučić je najprije govorio o odluci kosovske policije da ne dozvoli ulazak patrijarhu Porfiriju. Srbijanski predsjednik i patrijarh Porfirije su se danas sastali drugi put u dva dana, nakon što su i sinoć razgovarali.

Razgovori s Porfirijem

– Upoznao sam patrijarha sa situacijom iz različitih uglova, političkog, ali i sigurnosnog. Mislim da jučerašnje nepuštanje patrijarha na Kosovo koje su prištinske vlasti izvele, najbolje govore o onima koji su to organizovali. To je samo djelimično Priština, dovoljno je da pogledate saopćenja onih koji su najavljivali da će to oštro da osude – rekao je Vučić.

Ocijenio je kako su saopćenja evropskih zvaničnika jedna od najvećih sramota.

– Mi smo Srbi krivi što imamo SPC i što je njen patrijarh poželio da ode u Pećku patrijaršiju. To saopćenje iz Evrope, tačno bih rekao da je to jedna od najvećih sramota koju su sebi mogli da priušte. Oni ne mogu ni patrijarha ni srpsku crkvu da otmu iz srca srpskog naroda – naglasio je Vučić.

Komentarisao je i pitanje slobode kretanja koju, kako kaže, potencira Evropska unija.

– Veći su problem barikade koje su Srbi postavili kao znak protesta, nego što je zabranjen ulazak poglavaru jedne crkve. Gdje se to događa i da se pravite da ne primjećujete. Zbog čega neko histerično insistira na uklanjanju blokada?

Zato što oni jedino tako vide način za rješavanje problema. Tim putevima Albanci uopće ne idu. Te puteve koriste samo Srbi sa sjevera Kosova koji podržavaju barikade kao vid protesta, borbe – rekao je Vučić i istakao da će Srbija voditi razgovore u interesu srpskog naroda na Kosovu.

Cilj kosovskih vlasti

– Vodimo razgovore s predstavnicima međunarodne zajednice, razgovaramo i sa Miroslavom Lajčakom, Gabrijelom Eskobarom (Escobar)…, zastupamo interese srpskog naroda na Kosovu. Nisu Srbi izašli na barikade jer im je to palo na pamet. Oni koji su gazili, zajedno s NATO zemljama teritorijalni integritet Srbije, pokušavaju to i danas – kazao je Vučić i dodaje:

– Uključili smo sve resurse i pokušavamo da sačuvamo mir, da se izborimo za mir. Te histerične prijetnje, večeras će da vas Kurti napadne, ne možete da dobijete ništa, cijeli svijet vidi da je Priština upravu. Shvatili smo i po saopćenju za patrijarha. Sram vas bilo sve, lažovi jedni.

Vučić je rekao kako je cilj kosovskih vlasti izbacivanje Srbije za sva vremena s kosova i posebno izbacivanje neposlušnog srpskog naroda sa sjevera sa teritorije Kosova.

– Zato koriste sve svoje agente i po Beogradu i mnogim drugim mjestima. To je nešto s čim ćemo se suočavati – poručio je Vučić.

Zahvalio je i predsjedniku RS Miloradu Dodiku na podršci.