Vučić i Dačić se spore oko funkcija: Miloševićev vrtni patuljak odbio ponuđenu fotelju ministra odbrane

0

Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije počeli su neformalne pregovore o postizbornoj koaliciji i formiranju nove vlade. Kako saznaje “Nova”, Aleksandar Vučić je ponudio Ivici Dačiću funkciju ministra odbrane, ali to lider SPS-a ne želi. Dačić traži da u budućoj vladi dobije mjesto ministra vanjskih poslova.

Zahuktavaju se pregovori naprednjaka i socijalista o izboru nove vlade, koja bi prema najavama Aleksandra Vučića trebalo da bude formirana do kraja jula. Kako sada stvari stoje, malo je vjerovatno da će se to dogoditi kako je Vučić planirao, naročito imajući u vidu da su jučer proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora, a tek treba da uslede konsultacije sa liderima stranaka koje su ušle u Skupštinu.

Ipak, neformalni pregovori sa socijalistima su počeli. Kako sada stvari stoje, Ivica Dačić, lider SPS-a koji je u prethodnom sazivu bio predsjednik Skupštine Srbije, najvjerovatnije se vraća u vladu.

“Dačić želi mesto šefa diplomatije. Više je razloga je zbog kojih ne želi mesto ministra odbrane, a jedan od ključnih je rasulo u vojsci i loša situacija u preduzećima namenske industrije”, kaže izvor “Nove”.

Malo je vjerovatno međutim da li će Dačićeve želje biti uslišene, imajući u vidu međunarodne okolnosti i insistiranje Evropske unije i Zapada da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Lider SPS-a važi za proruskog čovjeka, koji se do sada protivio tim mjerama, navodeći da bi Srbija tako naudila sebi.