Vučić će tek sada da poludi: Đilas i Stefanović sa Eskobarom u Vašingtonu

0

Predsednik opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas i njegov zamenik Borko Stefanović sastali su se u četvrtak, 4. novembra u Vašingtonu sa Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar), specijalnim izaslanikom predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena (Joseph Biden) za Zapadni Balkan, saopštila je ta stranka.

Kako se navodi, u otvorenom razgovoru u Stejt Departmentu glavne teme bile su razvoj demokratije u Srbiji, borba protiv kriminala i korupcije i ekonomska saradnja u celom regionu.

Đilas i Stefanović nastavljaju višednevnu posetu Sjedinjenim Američkim državama tokom koje će sa zvaničnicima američke administracije razmenjivati stavove i informacije vezane za situaciju u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, navodi u saopštenju SSP.

Stranka slobode i pravde bojkotovala je prethodne parlamentarne izbore 2020. godine, a kao osnovni razlog navela je da ne pristaje na nefer izbore.

U poslednjem godišnjem izveštaju Evropske komisije (EK) o napretku zemalja kandidata, koji je predstavljan početkom oktobra, opozicija u Srbiji pomenuta je u konstataciji da “političku situaciju u državi karakteriše odsustvo održive opozicije u parlamentu što ne pogoduje političkom pluralizmu”, dok su generalne ocene iz tog dokumenta da nije ostvaren napredak u reformi pravosuđa i stanju u medijima.

Razgovori su vođeni o poboljšanju uslova pred parlamentarne, predsedničke i beogradske izbore zakazane za 3. april 2022. i bili su tačka od koje je prodemokratska opozicija počela otvoreno da iskazuje nezadovoljstvo angažmanom predstavnika EU.

Četiri opozicione partije, predvođene SSP-om, 17. septembra napustile su međustranački dijalog vlasti i opozicije nezadovoljne sadržajem sporazuma o izbornim uslovima koji su ponudili evroposrednici Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Knut Flekenštajn i Eduarda Kukan.

Dragan Đilas, predsednik SSP, tada je saopštio da se dijalog vlasti i opozicije završio potpunim neuspehom i optužio evroposlanike da su pružili podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj Srpskoj naprednoj stranci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here