13.07.2024.
HomeNovostiVučić bi mogao odgovarati zbog podsticanja na genocid (VIDEO)

Vučić bi mogao odgovarati zbog podsticanja na genocid (VIDEO)

Sociološkinja i mirovna aktivistkinja dr. Janja Beč-Neumann ocijenila je da bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prema Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, “mogao odgovarati za krivično djelo podsticanja na genocid”.

Ona je u razgovoru za Al Jazeeru Balkans podsjetila da se u članu 3. Konvencije navodi da će se “neposredno i javno podsticanje na izvršenje genocida” kažnjavati.

“A to je ono čuveno Vučićevo – ‘Ubićemo 100 muslimana za jednog Srbina’, javno izrečeno u zgradi parlamenta, u julu 1995. godine, za vrijeme strijeljanja u Srebrenici”, rekla je ona.

Dodala je da je činjenica da je Vučić dobio “bezmalo dva miliona glasova na izborima” posljedica “šutanja o ratnoj prošlosti u Srbiji”, kao i da rezultati nedavno održanih izbora u Srbiji “govore o glupavosti, ali glupavosti kao nedostatku ljudskosti, a ne nedostataku inteligencije i znanja”.

Ocijenila je i da je Srbija “zemlja koja danas podsjeća na logor”.

“Velika je moć u logoru. Moć onoga koji dijeli čorbu na kazanu, pa nekome da samo vodu i krompir, a nekome da i mesa, nekome po 100 eura, a nekome milionske poslove”, rekla je ona.

Ocijenila je i da je Srbija “zemlja ekstremnog siromaštva, sa ogromnim potencijalom za nasilje”.

“Živimo u zemlji u kojoj su sva očekivanja, i kvalitativna i kvantitativna, drastično smanjena, a to jeste univerzalna definicija nasilja”, kaže Beč-Neumann.

Sociološkinja navodi i da se karakter Srbije kao države može vidjeti i u odnosu prema pandemiji koronavirusa.

“Zašto bi manje-više ista ekipa ljudi koja nije bila milostiva prema građanima bivše SFRJ bila milostiva prema građankama i građanima Srbije”, kazala je Beč-Neumann, prenosi Sčpbobodna Bosna.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti