21.07.2024.
HomeNovostiVozači u BiH dužni 72 miliona za saobraćajne kazne: Rekorder je Sarajlija...

Vozači u BiH dužni 72 miliona za saobraćajne kazne: Rekorder je Sarajlija koji duguje 268.433 KM.

Naplata ide sporo, budući da su u Agenciji, kako sami kažu, nadležni samo za tehničko održavanje aplikacije “Registar novčanih kazni i prekršajne evidencije”, ali ne i za naplatu Vozači u Bosni i Hercegovini za prometne prekršaje duguju 72,2 milijuna KM, a samo dug tri najveća dužnika iznosi blizu 430.000 KM, rečeno je u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

Neslavni rekorder je Sarajlija koji duguje 268.433 KM, zatim vozač iz Maglaja koji je kršeći prometne propise nakalemio dug od 82.973 KM, dok je na trećoj poziciji vozač iz Brčko distrikta, čije neplaćene kazne iznose 75.820 KM, navode iz Agencije. Prema pisanju “Glasa Srpske”, dugovanja se kaleme godina, a naplata ide sporo, budući da su u Agenciji, kako sami kažu, nadležni samo za tehničko održavanje aplikacije “Registar novčanih kazni i prekršajne evidencije”, ali ne i za naplatu.

Član Vijeća za sigurnost prometa u Banjoj Luci, Milenko Jaćimović, rekao je da se nadležni vode strategijom da samo kaznene mjere mogu riješiti stanje u sigurnosti prometa i smanjiti broj poginulih i teško stradalih, ali da to ne daje rezultate što je vidljivo u višegodišnjem kalemljenju sume neplaćenih kazni. On je naveo da velikoj nenaplativosti kazni doprinosi i trenutna situacija u društvu, koje je posljedica pandemije i globalne krize. Prema njegovim riječima, zatvorske kazne nisu rješenje i nema prostora za njihovu realizaciju jer su kazneno-popravne ustanove u BiH prepune počinitelja teških kaznenih dijela.

(N1)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti