19.05.2024.
HomeNovostiVozači iz karantina u Tuzli pišu tužbe protiv Kriznog štaba TK

Vozači iz karantina u Tuzli pišu tužbe protiv Kriznog štaba TK

Četrdesetak vozača koji su na područje Tuzlanskog kantona stigli iz Slovenije, Njemačke i Austrije najavljuju tužbe zbog smještaja u karantin. Tvrde da su im uskraćena osnovna ljudska i prava na zdravstvenu zaštitu.

Grupa vozača u karantinu tuzlanskog hotela “Tehnograd” je uznemirena i zabrinuta za svoju i egzistenciju svojih porodica. Nakon epidemiološkog pregleda, tvrde da ih već nekoliko dana nisu posjetili nadležni, te da su im uskraćena prava na zdravstvenu zaštitu.

– Otkrili su mi trombozu noge. Propisali lijekove, maze i obloge. Ovdje nema nikakvih uslova, trenutno sam u krevetu, stavljam peškir kao oblogu. Već dva dana sam preskočio terapiju – priča Alija Omerović.

– Molio sam doktore da dobijem neku psihološku pomoć ovdje, neke lijekove. Ne možemo ni do koga doći, nije niko nadležan za nas – dodaje Almin Nukić.

Budući da su zabrinuti za zdravlje, grupa vozača je , kako tvrde, zbog zanemarivanja prava  angažovala i advokata.

– Među njima se nalaze i osobe koje od ranije imaju zdravstvenih problema, a kojima nije pružena odgovarajuća zdravstvena zaštita – kaže advokatica Sedina Pilavdžić.

U Kriznom štabu Ministarstva zdravstva TK-a ističu da nikome nije uskraćeno pravo na zdravstvenu niti bilo koju vrstu pomoći u skladu sa zakonom.

– Aktivne su ekipe hitne pomoći Doma zdravlja Tuzla uz saradnju ekipa na UKC-u Tuzla. Mislim da smo jučer i danas imali slučaj osobe kojoj je bila potrebna medicinska pomoć, gdje je ekipa Hitne pomoći Doma zdravlja Tuzla izašla na teren, a osoba je odbila dalje liječenje na UKC-u – navodi Dajana Čolić, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK-a.

Procedura koja se posljednjih dana koristi i u TK-u odnosi se na skraćenje trajanja karantina na 14 dana, uz prethodna dva negativna nalaza testiranja na COVID–19.

Izvor: FTV, Dino Durmić

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti