18.05.2024.
HomeNovostiVlast u Tuzli poništila konkurse nakon što je ukinula moratorij koji je...

Vlast u Tuzli poništila konkurse nakon što je ukinula moratorij koji je sama donijela

Vlada Tuzlanskog kantona od imenovanja u svoj fokus rada stavlja i zapošljavanja. Nakon ukidanja moratorija na zapošljavanje, koji je nova skupštinska većina prvobitno sama donijela, vlada je naredila obustavljanje svih ranije objavljenih konkursa.

Naime, danas je u Tuzli održana sjednica Kantonalne vlade koja je zaključkom zadužila sve kantonalne organe koji procedure zapošljavanja provode putem Agencije za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine, da ponište sve konkurse koje su, faktički objavili njihovi prethodnici predvođeni Strankom demokratske akcije, a koja je imala premijersku poziciju.

Kako je navedeno u zaključku, kantonalnim organima je naređeno da obustave sve daljnje aktivnosti na provođenju javnih oglasa i konkursa koje su započeli, a još uvijek nisu okončali po datim saglasnostima nadležnih organa u prošloj godini ili od ranije, kao i eventualnih saglasnosti koje su date do 26. januara 2021., vežući se za data mišljenja i osigurana sredstva iz budžeta TK za ovu godinu.

Iz vlade su ovakav potez obrazložili nepoštivanjem ranijih zaključaka Skupštine TK o zabrani zapošljavanja u javnim ustanovama i preduzećima, a vrijedi ipak reći da je odluku o ukidanju moratorija donijela upravo nova skupštinska većina koja ga je ranije i predložila, u vremenu turbulencija između dvije skupštinske struje, čije je nedoumice tumačio i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Ekspresno ukidanje moratorija iz nove skupštinske većine (SDP, PDA, SBB i Naša straka) su opravdavali početkom drugog polugodišta u osnovnim i srednjim školama, odnosno nesmetanim angažmanom nastavnog osoblja koje se zapošljava na određeno vrijeme svakih nekoliko mjeseci.

Ali, ukidanje odluke otvorilo im je vrata i za nesmetana zapošljavanja u svim javnim ustanovama i preduzećima, izuzev onih zdravstvenih, s obzirom na to da su one bile izuzete iz moratorija zbog pandemije koronavirusa.

Osim konkursnih procedura, Kantonalna vlada danas se bavila i Univerzitetskim kliničkim centrom u Tuzli, tačnije izborom novog saziva Upravnog odbora te zdravstvene ustanove.

Naime, vlada je današnjom odlukom o raspisivanju javnog oglasa utvrdila tekst javnog oglasa za izbor predsjednika i članova upravnog odbora tuzlanskog UKC-a, a postupak oglašavanja, imenovanja komisije za izbor i provođenje izbora izvršit će Ministarstvo zdravstva.

Svojim potezima Kantonalna vlada u Tuzli nastavlja djelovanje po ustaljenoj političkoj matrici, praveći čistke u javnim ustanovama i preduzećima.

Prvenstveno su na udaru upravni i nadzorni odbori, što predstavlja uvertiru u smjenu direktora. Taj proces može glatko ići, jer je PDA u junu 2018. godine izmijenila Zakon o državnoj službi, kojim je omogućeno da razlog za smjenu direktora može biti i neusvojen izvještaj o radu institucije, o čemu, zanimljivo je, odlučuje skupštinska većina.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti