27.05.2024.
HomeNovostiVlast u TK se zadužuje za 20 miliona: 10 miliona daje Univerzitetu...

Vlast u TK se zadužuje za 20 miliona: 10 miliona daje Univerzitetu sa sve manje studenata, a 5 miliona za obnovu zapaljene zgrade koja nije u vlasništvu Vlade

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je izmjene i dopune Budžeta za 2023. godinu koji je u odnosu na prvobitni veći za nešto više od pet miliona maraka. Također, ovaj kanton će se zadužiti kod Razvojne banke FBiH za oko 20 miliona maraka. Sredstva će biti utrošena za već projekte koji su ustavno u nadležnosti ovog kantona. Opozicione stranke ne vide svrhu ni povećanja ni kreditnog zaduženja, pogotovo što je, ističu, Budžet Tuzlanskog kantona ove godine značajno veći u odnosu na prethodnu.

Kada su u pitanju kreditna sredstva, 10 miliona maraka planirano je za izgradnju, opremanje i uređenje Kampusa Univerziteta u Tuzli, pet miliona maraka je predviđeno za rekonstrukciju zgrade Vlade, a po 2,5 miliona maraka za objekte Policijske uprave u Živinicama i Općinskog suda u Lukavcu.

„Vlada se opredijelila za projekte koji su u nadležnosti Tuzlanskog kantona – dakle, ne lokalne projekte, nego projekte koji su u nadležnosti TK-a i za koje su Ustavom definisane te nadležnosti i određenim zakonima“, kazao je ministar finansija TK-a Suad Mustajbašić (SDA)

Osim fakultetskih prostorija, učionica, amfiteatara, Kampus Univerziteta u Tuzli će sadržavati i studentski centar, restoran, bazen i druge prostorije za različite nastavne i društvene aktivnosti. Uz sve, trebali bi biti izgrađeni i apartmani za nastavno osoblje i studentski domovi.

„Čim potpišemo ugovor za izradu glavnog projekta, što je vrlo blizu, mi ćemo početi izradu tendera za izvođenje odmah – i mi ćemo imati u februaru spreman tender. Nadam se da ćemo imati sreću sa tenderskom procedurom i da ona neće predugo trajati“, izjavio je Damir Zenunović, prorektor za osiguranje kvaliteta i internu evaluaciju Univerziteta u Tuzli.

Izmjenama i dopunama Budžeta 300 hiljada maraka planirano je za adaptaciju i opremanje Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju UKC-a Tuzla, kao i oko 600 hiljada maraka za adaptaciju dijela Klinike za ginekologiju i akušerstvo. 2,5 miliona maraka bit će utrošeno za subvencije aviolinija Međunarodnog aerodroma Tuzla.

„Potreba je da obezbijedimo sredstva koja će, putem Javnog poziva koji će Aerodrom objaviti, biti usmjerena prema osiguranju aviolinija koje su ukinute odlaskom Wizzaira“, objašnjava premijer Irfan Halilagić (SDA).

U opozicionim strankama, predvođenim SDP-om, suprotnog su stava. Nije im, kažu, jasno zbog čega povećanje Budžeta i kreditno zaduženje, kada je Budžet mnogo veći u poređenju sa prethodnim godinama.

„Problematični su ovi projekti, jer ovo su očigledno projekti sa kojim ova parlamentarna većina pokušava da učvrsti većinu ili da zadovolji ljude iz sive eminencije“, tvrdi Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK-a.

Za spomenute odluke i izmjene Budžeta glasala su 22 zastupnika u Skupštini, dok je 13 bilo suzdržanih, što je i podatak koji između ostalog govori o stabilnosti većine predvođene SDA, a za koju se proteklih dana neslužbeno moglo čuti da je ugrožena. Današnji ishod glasanja bar za sada je opovrgnuo ove glasine.

Skupština TK održala je i hitnu sjednicu te usvojila Deklaraciju o dešavanjima u Palestini u okviru koje zahtijevaju trajno i održivo humanitarno primirje u Gazi i Palestini i osuđuju nasilje protiv palestinskih i izraelskih civila.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti