Vlast se valja ulicama Tuzle: Kvazieksperti opet u niskom startu, kao i nakon protesta 2014. godine

0

Vlast se valja ulicama Tuzle, samo nema ko da je uzme. Oni koji jurišaju na Vladu TK izgleda da nisu jaki da je sruše, a Vlada koja se brani nije kadra da se odbrani. Tako otprilike izgleda nova epizoda političke trakavice znane i kao – Nove patnje provincijalaca i amatera u politici.

Vladu Tuzlanskog kantona pokušavaju oboriti SDP, SBB, PDA, Naša stranka i SZBiH. No, ne rade to odlučno i jedinstveno. Neki se sada nećkaju, a neki povećavaju uloge.

Istini za volju, nejasni su i sami motivi za smjenu ove vlade.

Najgrlatiji i najratoborniji je najstariji zastupnik u Skupštini TK – Selim Bešlagić, koji bi umjesto toga, zapravo trebalo da je najmudriji.

Odkuda takva Bešlagićeva ratobornost?

Izgleda da je uvjetovana previranjima u Našoj stranci u TK: Naime, aktuelni predsjednik Naše stranke u TK – Zvjezdan Karadžin doživio je debakl na netom završenim lokalnim izborima. Bio je nositelj liste, a nije dobio glasove za prolaz u Vijeće Grada Tuzla. Glasove je dobio posljednji na listi – mlađahni Omer Berbić i tako postao vijećnik, ali i stvarni i moralni pobjednik nad svojim kantonalnim predsjednikom. I, umjesto da sam podnese ostavku, Karadžin se ljuti i kukumavči kao ucvijeljena seoska udavača. Da bi smirili desperatnog predsjednika u Našoj stranci su odlučili da mu ponude utjehu, i to u nekom od ministarstava u Vladi TK. No, da bi to ostvarili najprije moraju srušiti aktuelnu Vladu.

Podsjetimo, Karadžin je isplivao na površinu u vrijeme protesta i paljevina 2014. godine, i to kao samoproglašeni ekspert i to za oblast – “istraživanje ruda i gubljenje vremena”, baš kao u stripu Alan Ford. Naime, u tom stripu postoji upravo takvo ministarstvo – Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena. Sasvim karikaturalno, apsurdno i tragikomično. Ta kvaziekspertska Vlada, u kojoj je Karadžin bio jedan od vladara, u kratkoj povijesti Tuzlanskog kantona biće upamćena kao najgora od svih. No, Karadžinu i njemu sličnima to još uvijek nije jasno, pa se zbog toga nastavljaju i dalje samoreklamirati, eksponirati i brukati. Sidi di si – ni za disi nisi!

Sličan motiv, čini se, ima i SDP. Čini se da su ušli u rušenje Vlade TK kako bi zadovoljili svog vječitog kandidata za premijera, kojem je to do uvijek zmicalo – ucvijeljenog Kadriju Hodžića. Da apsurd bude veći, njega više protežira Bešlagić, nego Hodžićev SDP.

Bešlagić i Hodžić nemušto agituju sa “depolitizacijom” Vlade, odnosno vlasti u TK, sa promocijom kvazieksperata, bacajući još jednu obmanu sve siromašnijem stanovništvu, sluđenom koronom i gubiitkom radnih mjesta. Da li su mu ovi kvazieksperti ponudili ikakav konkretan plan, rješenje problema, makar i ideju, osim papagajskog ponavljanja fraza i sramotne i jadne, neutažive pohlepe za vlašću?

K tomu još, neki od 18 potpisnika za smjenu Vlade TK sada se nećkaju, neki povećavaju uloge, traže, uvjetuju, ucjenjuju.

Neki od potpisnika kažu da neće u izvršnu vlast, poput SBB-a, a nekima čak zabranjuju da daju svoje ministre u Vladi TK, poput Kukučćevim PDA-ovcima.

Kako god bilo – krčmljenje pozicija je počelo, dijele se funkcije u javnim preduzećima, agencijama, fondovima. Opći stampedo.

Kao i do sada u tom bjesomučnom jurišu na pozicije, najviše se laktaju, varaju i obećavaju kvazieksperti iza kojih ne stoje reference, rezultati, dobra namjera. Ništa, samo ogoljena pohlepa za vlašću.

V.P./Vidiportal.ba