14.07.2024.
HomeNovostiVlada Kosova odgodila provođenje recipročnih mjera o identifikacionim dokumentima sa Srbijom

Vlada Kosova odgodila provođenje recipročnih mjera o identifikacionim dokumentima sa Srbijom

Kosovska vlada saopćila je u nedjelju navečer, uoči stupanja na snagu mjera kojima se uvodi zabrana ulaska na teritorij Kosova osobama sa srbijanskim identifikacijskim iskaznicama i regulisanja registarskih oznaka, da je spremna odgoditi primjenu tih odluka do 1. septembra, kada se očekuje uklanjanje barikada i uspostava pune slobode kretanja na svim putevima na sjeveru Kosova.

Saopćenju kosovske vlade prethodila je razmjena diplomatskih poruka i poziva na smirivanje napetosti, a ključni je bio poziv američkog ambasadora u Prištini Jeffreya Hoveniera kosovskim vlastima da na 30 dana odgode primjenu odluka koje su digle na noge državni vrh Srbije, a kosovski Srbi reagirali su postavljanjem barikada na cestama na sjeveru prema prijelazima Jarinje i Brnjak.

Kosovska međunarodna vojna misija (Kfor) saopćila je u nedjelju da je sigurnosno stanje na sjeveru KiM-a napeto, da je pomno prati stanje i spremna je intervenisati ako stabilnost bude ugrožena.

Moskva je prethodno pozvala prištinske vlasti, Sjedinjene Američke Države i EU da “zaustave provokacije i poštuju prava Srba na Kosovu”.

Šefica misije UN-a na Kosovu (UNMIK) Carolin Ziyade izrazila je zabrinutost zbog stanja na sjeveru i pozvala sve na smirivanje i izbjegavanje dalje eskalacije.

Napetosti su potaknute odlukom Prištine da od 1. augusta u ponoć uvede zabranu ulaska građanima sa srbijanskim identifikacijskim dokumentima i umjesto njih im izda tromjesečni “ulazno-izlazni dokument”, te da registarske pločice izdane u Srbiji za gradove na Kosovu zamjeni pločicama s kosovskim oznakama.

Riječ je o recipročnim mjerama, jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak kosovskim građanima s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Srbijansko ministarstvo odbrane demantovalo je u nedjelju navečer informacije u pojedinim medijima da je Vojska Srbije prelazila, kako navodi, administrativnu liniju i da “ni na koji način nije ulazila na područje Kosova i Metohije”.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se s vojnim vrhom, dok je načelnik Glavnog štaba general Vojske Srbije razgovarao sa komandantom KFOR-a.

Vučić je poslije sastanka TV Pinku izjavio da su zamolili međunarodne predstavnike da utječu na albansku stranu, koju je ocijenio neodgovornom, prije dijaloga u Briselu izrazivši uvjerenost u dobre vijesti.

Srbijanski predsjednik u nedjelju je održao vanrednu konferenciju za medije i pozvao Kosovo i zapadne zemlje koje podržavaju Prištinu da se “urazume” kako bi se izbjegli mogući sukobi nakon upravnih odluka kosovske Vlade koje Beograd osporava, a Priština ih vidi kao izraz suverenosti.

Vučić se u subotu sastao s predstavnicima kosovskih Srba koji su izrazili zabrinutost i upozorili na moguće izgrede u slučaju da Kosovo silom provede te odluke.

Na sjeveru Kosova sinoć su se čule sirene, a kosovska policija saopćila je u nedjelju navečer da se na nekoliko mjesta na sjeveru Kosova čula pucnjava te da je pucano i u smjeru policajaca, ali da nije bilo povrijeđenih.

Reporter Radio-televizije Srbije izvijestio je prije ponoći da je stanje na prijelazu Jarinje mirno te da je taj kao i prijelaz Brnjak i dalje blokiran.

Direktor Zdravstvenog centra u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice Zlatan Elek izjavio je za portal Kosovo online da tokom protesta i blokada na sjeveru Kosova nije bilo povrijeđenih.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti