17.06.2024.
HomeNovostiVlada Kantona Sarajevo je pala, samo joj to još niko nije javio:...

Vlada Kantona Sarajevo je pala, samo joj to još niko nije javio: Četvorka će smijeniti Vladu KS nakon izbora

Aktuelni politički procesi u Kantonu Sarajevo te najave iz opozicije (Nip, NS, SDP i NBL), ali i reakcije vlasti (SDA, SBB, DF) ukazuju na to da će doći do formiranja nove većine, a time i nove vlade u Sarajevu.

Kako saznajemo, prije izbora opozicija će predati potpise za smjenu vlade i to će biti sve do izbora. Samim tim smjena vlade u Sarajevu eventualno će uslijediti tek nakon izbora, a s obzirom na procedure koje je potrebno ispoštovati kroz Skupštinu, aktuelna vlast bi mogla ostati i do januara, piše Klix.

Ipak, ono što je zanimljivo je izgled buduće većine. Pored već poznate četvorke koju čine Narod i pravda, Naša stranka, SDP i Nezavisna bosanskohercegovačka lista i uz nezavisne zastupnike koji su maltene dio četvorke, buduću većinu mogle bi podržati i neke druge stranke.

Dio četvorke nema ništa protiv da SBB ponovo bude dio priče o novoj većini, što bi im omogućilo nešto veću komotnost u Skupštini, ali isto tako suzilo prostor kod podjele ministarstava i upravljačkih struktura u javnim preduzećima.

S druge strane, postoje određene indicije i da bi određeni zastupnici iz DF-a mogli podržati smjenu vlade. Zastupnik Senad Hasanović (DF) nedavno je na Facebooku dao intrigantan komentar i na određenu indiciju o navodnim nepravilnostima u radu jedne od ministrica poručio da bi mogao otkazati podršku aktuelnoj vladi.

Hipotetički, četvorka bi u nekoj varijanti ponovo mogla postati šestorka koja je vladala nakon izbora 2018. Iako je šira podrška poželjna, pitanje je koliko bi takav potez bio politički mudar i opravdan s obzirom na sve izrečeno na relaciji SBB i DF s jedne strane i četvorka s druge strane.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti