23.06.2024.
HomeSvijetVještačka inteligencija izmišlja lažne novinske članke

Vještačka inteligencija izmišlja lažne novinske članke

Prošlog mjeseca jedan novinar britanskog Guradiana dobio je zanimljiv e-mail. Istraživač je naišao na spominjanje članka u Guardianu, koji je napisao novinar o određenoj temi od prije nekoliko godina. No taj se članak pokazao nedostižnim na web stranici i u pretraživanju.

Novinar se nije mogao sjetiti da je napisao određeni članak, ali naslov je sigurno zvučao kao nešto što bi on napisao, te da je to bila tema s kojom se poistovjećivao

Zabrinuti da je možda došlo do neke greške u Guardianu su zamolili kolege da se vrate kroz sisteme kako bi je pronašli. Uprkos detaljnoj evidenciji koju vodi britanski portal a posebno oko brisanja ili pravnih problema, nisu mogli pronaći nikakav trag njegovog postojanja.

Srećom, istraživač je rekao da je svoje istraživanje proveo koristeći ChatGPT. Kao odgovor na pitanje o člancima o ovoj temi, Vještačka inteligencija je jednostavno neke izmislila. Njegova tečnost i golemi podaci o obuci na kojima se članak temelji, značili su da se postojanje izmišljenog djela čak činilo uvjerljivim osobi koja ga apsolutno nije napisala.

Izmišljotina izvora, posebno je zabrinjavajuća za novinske organizacije i novinare od povjerenja čije uključivanje dodaje legitimitet i težinu uvjerljivo napisanoj fantaziji. A za čitaoce i širi informacijski ekosistem otvara potpuno nova pitanja o tome može li se citatima na bilo koji način vjerovati, a moglo bi potaknuti teorije zavjere o tajanstvenom uklanjanju članaka o osjetljivim temama koje uopće nisu postojale.

Ako se ovo čini kao izolovan slučaj, važno je napomenuti da je ChatGPT, od početka u novembru, registrirao 100 milijuna mjesečnih korisnika u januaru. TikToku, neupitno digitalnom fenomenu, trebalo je devet mjeseci da dosegne isti broj.

Nedavna studija na 1000 učenika u SAD-u otkrila je da je 89 posto njih koristilo ChatGPT kao pomoć pri pisanju domaće zadaće. Tehnologija, sa svim svojim manama, normalizovana je nevjerovatnom brzinom.

Iz Guardiana su poručili da će u narednik nekoliko sedmica objaviti jasno i sažeto objašnjenje o tome kako planiraju koristiti generativnu vještačku inteligenciju.

“Najjednostavnije rečeno, nastavit ćemo se pridržavati najviših novinarskih standarda i ostati odgovorni našim čitateljima i svijetu za novinarstvo koje objavljujemo”, saopćili su iz Guardiana.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti