13.04.2024.
HomeNovostiVjesnik proljeća: Dušan Janjić najavljuje Dodikov kraj

Vjesnik proljeća: Dušan Janjić najavljuje Dodikov kraj

“Vreme politike Dodika je prošlo, njegova lična energija je islužena. Dodik o referendumu [odcjepljenje entiteta RS od BiH] govori još od 2011, ili koje već godine, ali ne pomera stvari nigde. Kada će Dodik otići sa političke scene? Očigledno da Mirko Šarović i opozicija nisu na nivou da mogu promeniti stanje u Republici Srpskoj. Ako neko očekuje da će se Dodik sam skloniti, ili da neko s polja to uradi, to se neće desiti”, kaže Janjić, sociolog i hroničar socio-političkih lomova na Zapadnom Balkanu u novijoj historiji.

Odnosi Srbije sa susjednim zemljama, koju mnogi vide kao ključnog igrača u regiji, pa i odgovornom za većinu problema u Bosni i Hercegovini, zadnjih desetak godina su zaista loši, kaže Janjić. No, uz generalno zazivanje Srbije i sebe lično kao zaštitnika Srba i Republike Srpske, Janjić ne vidi direktnu povezanost najnovije kriza u Bosni i Hercegovini sa predsjednikom Vučićem.

“Prije bih rekao da je on tu uvučen. Mislim da je njegova reakcija nedovoljno osmišljenja. Očigledno je neki novi momenat u igri”, kaže Janjić, komenatarišući Vučićevu izjavu „prvo će ići na zemljište RS-a, šume, pa na škole, vrtiće, crkve…“, ocijenjena kao dokaz Vučićeve umiješanosti u izazivanje krize u BiH.

“Vučić mnogo može ali nije ključni čovek u regiji. Ne vidim ko tu kome zavrće ruke – da li Dodik Srbiji i Vučiću ili Vučić može nešto više da uradi sa Dodikom”, kaže Janjić.

Integralni intervju Dušana Janjića za Al Jazeeru možete pročitati ovdje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti