Vjerske zajednice u borbi za politički Mostar, a sekularne države ni u tragovima

0

Mostarci i svi oni koji se tako osjećaju, a imaju prebivalište u najvećem hercegovačkom gradu, nakon 12 godina će u nedjelju birati svoju lokalnu vlast. Dosadašnja kampanja nije bila tako žestoka kako bismo za Mostar očekivali, ali je, zanimljivo, donijela jasno izraženu ulogu vjerskih zajednica.
O ulozi jedne vjerske zajednice prošlog petka poslije džume prozborio je Mirsad Hadžikadić, lider Platforme za progres. Kritike i napade koje je dobio poslije svog videa s mostarskih Šehitluka Hadžikadić može pripisati temi i akterima koje obično ne dodiruju kritički, a ne tome što je kazao nešto što je novo i što građani ne znaju.

Sam muftija Salem ef. Dedović u svom javnom istupu ima naglašen politički diskurs, a u nedavnom autorskom tekstu objavljenom u Oslobođenju govorio je baš o Mostaru, političkim scilama i haribdama, poticao na izlazak na izbore… Muftijina uloga u okupljanju i niveliranju disonantnih tonova Koalicije za Mostar 2020., političke grupacije okupljenje oko SDA, nije uopće sporna.

Predizbornim druženjem s muftijom znali su se pohvaliti i lideri Bh. bloka, bez obzira na to što se sam karakter tog “eglena” protivi socijalliberalnom određenju njihove političke opcije i sekularizma koji bi iz toga trebao izbijati.

Javno objavljivana ispijanja kafe uz predizborne teme nisu izostala ni s druge strane Bulevara. Još na početku kampanje su to obavili lider HDZ-a Dragan Čović i novi mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić.

Oni su se tada složili kako su demokratski procesi uvijek važna stvar u svim sredinama te kako u fokusu, nakon okončanja tih aktivnosti, moraju biti sve kategorije društva, osobito oni socijalno najugroženiji. Grad na Neretvi treba postati primjer brige o svima, kao jedina multikulturalna sredina u Bosni i Hercegovini i biti grad koji ujedinjuje i spaja, što je temelj kršćanskog učenja”.

Iako je kod vjerskih lidera puno prefiksa “multi” u kazanom, političko društvo s predizbornih kafa je uvijek u okviru svoje pastve.

Ni treća velika vjerska zajednica nije posljednjih mjeseci u Mostaru bila besposlena, štaviše koalicija “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” nastala je nekako više u Vladičanskom dvoru nego igdje drugo. I površni pratitelji mostarskih političkih zbivanja znaju da je srpska lista kreirana pod pokroviteljstvom Milorada Dodika, a uz značajan angažman paroha Radivoja Krulja.

I niko to u Mostaru ne taji, o tome se javno govori, objavljuje po društvenim mrežama ili piše u autorskim tekstovima, a zasmeta samo kad neko to kritički dotakne.

Zapravo je pravo pitanje za šta se to u Mostaru bore vjerski lideri i šta bi to drugačije bilo i da političku utakmicu posmatraju s tribina, a ne direktno s travnjaka.

R.D./Klix.ba