21.07.2024.
HomeSvijetViše od 75 hiljada Rusa ubijeno ili ranjeno u Ukrajini, tvrde američki...

Više od 75 hiljada Rusa ubijeno ili ranjeno u Ukrajini, tvrde američki izvori

Desetine hiljada ruskih vojnika ubijeno je ili ranjeno tokom rata u Ukrajini, kazali su zvaničnici Bidenove administracije američkim zastupnicima tokom povjerljivog brifinga u srijedu. Informaciju je osporio glasnogovornik Kremlja.

“Informisano smo da je više od 75 hiljada Rusa ili ubijeno ili ranjeno, što je ogromno, imate nevjerovatne količine ulaganja u njihove kopnene snage, preko 80 posto njihovih kopnenih snaga je zapelo i umorni su,” zastupnica Elissa Slotkin, demokratkinja koja služi u Odboru za oružane snage Predstavničkog doma i koja je nedavno posjetila Ukrajinu, rekla je za CNN.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov osporio je tu brojku koju je prenio New York Times.

“Ovo nije izjava američke administracije”, rekao je Peskov tokom razgovora s novinarima u četvrtak. “Ovo je novinski članak. U današnje vrijeme čak ni najuglednije novine ne prezaju od širenja raznih netačnih informacija. To je, nažalost, praksa koja je sve češća”, naglasio je Peskov.

Neovisna procjena gubitaka u ratu je težak zadatak. I ruski i ukrajinski dužnosnici, nastojeći preuzeti prednost u propagandnim naporima, povremeno su preuveličavali napretke i umanjivali neuspjehe.

Kremlj ne ažurira informacije o žrtvama redovno. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 25. marta da je 1351 ruskih vojnika poginulo u prvom mjesecu invazije, ali od tada nije bilo službenih informacija iz ovog izvora.

Prošlog je sedmice Richard Moore, šef britanske obavještajne službe MI6, rekao na Aspenskom sigurnosnom forumu kako vjeruje da će Rusi početi gubiti snagu u nadolazećim sedmicama jer im ponestaje ljudstva.

Američki i zapadni zvaničnici tvrde kako je sljedećih nekoliko sedmica rata ključno, jer će Ukrajinci pokušati pokrenuti veliku protuofanzivu na jugu prije zime. Ukrajina traži dodatna pojačanja, rečeno je zastupnicima na brifingu u srijedu.

Ukrajina će nastojati vratiti južni grad Kherson, koji je Rusija okupirala još u martu, smatraju američki i zapadni dužnosnici.

“Mislim da ono što smo vrlo čvrsto čuli od predsjednika Zelenskog i danas potvrdili jeste da Ukrajinci stvarno žele zveknuti Rusiju po zubima nekoliko puta prije nego što dođe zima, staviti ih u najbolju moguću poziciju, posebno udarajući ih na jug”, smatra zastupnica Slotkin.

Slotkin je istaknula da postoji dvostranačka podrška za slanje projektila dugog dometa Ukrajini, poznatih kao ATACMS, koji mogu gađati na razdaljini od čak 280 milja.

Ukrajinci već mjesecima traže od SAD-a da osigura ove sisteme, jer HIMARS koje posjeduju može djelovati samo na udaljenosti od oko 49 milja.

Ali savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je prošle sedmice na Aspenskom sigurnosnom forumu da SAD neće osigurati ATACMS jer bi se oni mogli koristiti za napad na ruski teritorij, što bi još više eskaliralo rat.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti