18.05.2024.
HomeNovostiViše od 600 zaraženih u BiH, novih 25 slučajeva u RS-u

Više od 600 zaraženih u BiH, novih 25 slučajeva u RS-u

Broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini jutros je dostigao brojku od 604. Nakon izvršenih testiranja u Republici Srpskoj evidentirano je 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ukupno je u laboratoriji Istituta za javno zdravsto RS testirano 316 uzoraka.

Potvrdio je ovo jutros Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

– Četrnaest osoba je iz Banje Luke, šest osoba je Šipova, tri osobe su iz Laktaša i po jedna osoba iz Ribnika i Teslića, 16 je muških osoba, a devet osoba je ženskog spola – rekao je Šeranić. 

Govoreći o strukturi kontakata naveo je kako je 21 osoba zaražena nakon kontakta sa pozitivnom osoba ili porodičnog žarišta, dok četiri osobe nisu navele kontakt.

Kada je riječ o novim slučajevima, osam osoba je na hospitalizaciji jer imaju simptome, potvrđeno je da boluju od oboljenja Covid-19, dok su ostali u izolaciji.

Najviše oboljelih u Banjoj Luci

U Kliničkom centru RS je 39 osoba ima tešku kliničku sliku, šest je na respiratoru, dok je u izolaciji devetero njih. Na Pulmologiji je smješteno 35 pacijenata sa lakšom kliničkom slikom.

– Ukupan broj osoba na Klinici je 89. Imamo 22 oporavljene osobe, što se tiče drugih bolnica, jedna osoba se liječi u Bosanskoj Gradišci, jedna u Prijedoru, tri u Doboju, tri u Bijeljini i dvije u Istočnom Sarajevu – rekao je Šeranić. 

Naveo je da je najviše oboljelih u Banjoj Luci, njih 186.

Iz zdravstvenog nadzora izašlo je 12.170 osoba.

Zaraza se proširila selima

U karantinskom smještaju na Rači je 21 osoba, u Karakaju jedna, u Bosanskom Brodu je 69, Bosanskom Šamcu 18 i Bosanskoj Gradišci 83 osobe.

Ministar Šeranić je rekao i da je urađena procjena epidemije, te da se ne bilježi eksponencijalni rast.

– Podaci sada pokazuju da imamo određen broj osoba koje nam dolaze iz seoskih područja i ono što je važno je da se ljudi ne smiju okupljati niti u vanjskoj sredini u samim seoskim područjima. Dešava se da oni ne odlaze jedni kod drugih u kuće, ali se skupljaju po dvorištima i to se mora izbjegavati, to je protiv preporuka koje imamo i upravo su nam pojedina žarišta u ovom slučaju pokazala takve situacije i što je loše imamo zaražene osobe koje su starosno preko 80 godina i koje dolaze upravo iz tih žarišta i moramo biti svjesni da svako ko je mlađe ili srednje životne dobi može da ugrozi onog ko je stariji – rekao je Šeranić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti