19.04.2024.
HomeSvijetViše od 200 uhićenja u svjetskoj operaciji protiv pranja novca

Više od 200 uhićenja u svjetskoj operaciji protiv pranja novca

Policije tridesetak zemalja uhitile su 228 osoba te identificirale tisuće ‘financijskih mula’ u okviru goleme operacije protiv pranja novca, objavio je u srijedu Europol, kriminalistička obavještajna agencija Europske unije.

U operaciji od rujna do studenoga provedeno je više od 1000 kriminalističkih istraga, a “mnoge od njih još traju”, navodi Europol u priopćenju.

“Više od 650 banaka, 17 bankovnih udruga i druge financijske ustanove pomogle su prijaviti 7520 lažnih transakcija koje su provele financijske ‘mule’. Time je spriječen ukupan gubitak 12,9 milijuna eura”, kaže Europol.

U operaciji koju su osim Europola (europski policijski ured), podržali Eurojust (europski savez za suradnju u pravosuđu) te Europska bankarska federacija (FBE) identificirano je 3833 “financijskih mula” i 386 osoba koja su bile zadužene za novačenje, a od kojih je 228 uhićeno.

“Financijske” mule često i ne znajući sudjeluju u pranja novca tako što primaju i prebacuju svote nezakonito zarađenog novca, objasnio je Europol.

Osobe koje novače te ‘mule’ osobito su aktivne na društvenim mrežama na kojima nagovaraju svoje žrtve “da otvore bankovne račune uz izgovor da će putem njih slati ili primati novac”, navodi Europol.

Operacija je provedena u 31 zemlji, uključujući Njemačku, Belgiju,Španjolsku, Švicarsku, Veliku Britaniju, Sjedinjene Države i Australiju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti