21.06.2024.
HomeNovostiVirusologinja Ana Gligić: Koronavirus gasi sam sebe, ali nikada neće potpuno nestati

Virusologinja Ana Gligić: Koronavirus gasi sam sebe, ali nikada neće potpuno nestati

Brojne mutacije, kao što su britanski, južnoafrički, ili u posljednje vrijeme indijski soj koronavirusa, su normalne za sve RNK viruse, tvrdi virusologinja Ana Gligić.

– Mutacije su ustvari žestoka borba virusa za održavanje na čoveku. On je došao iz prirode i pokušava da se adaptira i ostane tu. Međutim, sve te mutacije će naići na prepreku kod vakcinisanih jer sve korone koje imamo imaju nešto zajedničko, neko stablo. Doskočićemo im vakcinama. Sve vakcine koje do sada imamo u upotrebi su efikasne, dosta smo vakcinisani, dosta je prebolelo, stvorili smo neki imunitet, što će ponuditi neki vid zaštite od mutacija – rekla je Gligić, dodajući da će sada dostupne vakcine ipak malo manje štititi od novih sojeva.

SLIJEPA ULICA

Svi virusi, obično, slabe sa svakom novom mutacijom. Međutim Covid-19 “ne poštuje” ovo privilo

–  Očekivali smo još prošle godine da će mutirati i oslabiti do te mere da će nestati, ali on se pokazao sa nekim novim osobinama za koje virusolozi nisu znali. Međutim, čekamo. Čula sam juče da se broj zaraženih smanjuje čak i u zemljama gde nije veliki broj vakcinisanih, to znači da se dešava ono što ja neprestano govorim već skoro godinu dana, da virus ide polako da gasi sam sebe. Čovek je za ovakve viruse slepa ulica, tvrdi Gligić u gostovanju na TV Prva.

Iako slabi, koronavirus, prema tvrdnji Ane Gligić, nikada neće potpuno nestati.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti