Virus korona u Skupštini Tuzlanskog kantona?

0

Virus korona ušao je u Skupštinu Tuzlanskog kantona. I to ne od jučer. Informacija je već u dokumentima nadležnih službi i javnih institucija.

Unio ga je u parlamentarne klupe, neprimjetno, tiho jedan zastupnik. I to krajem oktobra.

Zastupnik je osjećao simptome od nedjelje, 25. oktobra, a zvanično mu je potvrđeno prisustvo virusa korona u organizmu u četvrtak, 29. oktobra 2020. godine.

U međuvremenu je zastupnik obavljao svoje redovne dužnosti, ne samo u skupštinskim komisijama, već i u obrazovnim, i institucijama za vjersku poduku.

Imao je zastupnik kontakte i u svojoj općini rođenja, jer je član stranačkih organa i agitator za načelničkog kandidata u ime svoje stranke.

Sve ovo, sa obiljem drugih detalja poznato je Vidiportalu. Ali, nećemo ih objavljivati, dok to ne učine nadležne javne institucije u kojima je zastupnik istovremeno i stranački i stručni čimbenik. Glavešina, takorekuć…

Već pet dana zastupnik je u izolaciji. Nije nam poznato kako se osjeća. Još manje nam je poznato zašto se, kao javni radnik, nije oglasio saopćenjem da je pozitivan na koronavirus. Nije nam poznato ni zašto šute predstavnici institucija. Prije svih, Skupštine Tuzlanskog kantona.

Očekujemo da će se, već sutra oglasiti predsjednik Žarko Vujović i potvrditi ovu informaciju. To bi bilo u skladu sa principima odgovornosti najvišeg zakonodavnog tijela u Tuzlanskom kantonu.

Očekujemo da će se oglasiti i druge javne institucije u kojima dotični zastupnik igra važnu ulogu i saopćiti pravu istinu o njegovom zdravstvenom stanju.

Nije strašno ako je zastupnik obolio od korone. Nije ni prvi, ni posljednji. Ne treba ga zbog toga stigmatizirati. Ali je strašno što se informacija o zaraženom zastupniku koji obnaša važne javne dužnosti krije, iako se zna da taj zastupnik ima svakodnevne brojne kontakte sa drugim ljudima: zastupnicima, službenicima, studentima, učenicima, vjerskim velikodostojnicima, stranačkim dužnosnicima, najmanje jednim kandidatom za načelnika, listom za jedno općinsko vijeće u rodnoj mu općini, pa čak i novinarima.

Priznaćete popriličan broj kontakata u rizičnom vremenu pandemije.

Dakle, predsjedniče Skupštine Tuzlanskog kantona prihvati se sutra mikrofona.

Organiziraj press konferenciju i reci je li istina da je jedan zastupnik zaražen. Reci šta si poduzeo tim povodom. Jesi li tražio da se svi koji su kontaktirali sa zaraženim zastupnikom samoizoliraju i testiraju?

Reci Žarko Vujoviću, ili “dža” ili “bu”, ali reci.

Od tebe se to očekuje, i to ne “Tek onako, već u interesu javnog zdravlja, zaštite svih nas od virusa i pandemije. Reci Žare…

Reci!

Recite i vi rukovodioci javnih ustanova. Recite zbog zdravlja studenata i učenika. Recitei vi rukovodioci škola za vjersku poduku. Recite zbog javnog zdravlja.

Ne zaboravite: Sad ste svi na ispitu. Sad polažete ispit savjesti i odgovornosti. Sutra već može biti kasno.

Nemojte pasti na ispitu!!!