Virus korona u budžetu Tuzlanskog kantona: Politička previranja ometaju finsnsijsku stabilizaciju

0

 

Pandemija koronavirusa znatno je utjecala na pad prihoda u budžetu Tuzlanskog kantona koji će ove godine, prema projekcijama Kantonalnog ministarstva finansija, biti manji za 44 miliona konvertibilnih maraka po osnovu indirektnih poreza, dok su dosadašnja izvršenja direktnih poreza na nivou 2019.

“Mi uz tu projekciju imamo niz emitovanih prava iz 2019. i 2020. godine, tako da je situacija u budžetu veoma složena. Probleme smo uspjeli prevazići tranšom Federalnog ministarstva finansija po osnovu sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), zatim unutrašnjim preraspodjelama i uštedama, uz niz zakonskih propisa, kako bismo namjenska sredstva koja su bila akumulirana ranijih godina te su se našla na našim podračunima pretvorili u budžetska. Time smo uspjeli odgovoriti na zahtjeve pomoći privredi kroz naš tuzlanski korona zakon”, kaže za Klix.ba Suad Mustajbašić, kantonalni ministar finansija.

Stabilnost vezana za pravovremene isplate svih novčanih naknada na osnovu prava koja se emituju iz kantonalnog budžeta održana je ove godine, a Mustajbašić navodi da je uz to u potpunosti vraćen i naslijeđeni dug u iznosu od skoro 12.600.000 KM, koji su u vidu pozajmice namjenskih sredstava uzele prethodne vlade.

“Godinu privodimo kraju, uz opću saglasnost svih budžetskih korisnika da smo uprkos ovakvoj situaciji uspjeli održati stabilnost i likvidnost budžeta. Najave Federalnog ministarstva finansija sada zaista nisu optimistične i mi očekujemo da ćemo za dostignuti nivo prava iz radnog odnosa, uz sve ostale, u budžetu za 2021. godinu imati za 70 miliona KM manje”, navodi Mustajbašić.

Moguća obustava isplate regresa i smanjenje toplog obroka

Od ranije dodijeljenih sredstva od MMF-a tuzlanska vlada uspjela je sačuvati 19 miliona maraka, a nastojat će do posljednjeg dana ove budžetske godine da ne oprihoduje ta sredstva, kako bi se amortizovala u narednoj godini.

Najviše sredstava iz kantonalnog budžeta u iznosu od 64 posto povlače plaće i naknade budžetskim korisnicima, a zbog činjenice da će iduća godina biti prilično teška u ekonomskom smislu, kao i da će se 2020. završiti budžetskim deficitom, jedan od prijedloga za zagarantovanu stabilnost u isplati dostignutih prava iz radnog odnosa ogleda se u smanjenju toplog obroka za jednu ili dvije marke te neisplaćivanju regresa.

“U Tuzlanskom kantonu to je igra velikih brojeva, a ukoliko smanjite isplatu toplog obroka za jednu marku, stvorit će se ušteda od okvirno 2,2 miliona maraka na godišnjem nivou. Također, ukoliko se ne bi desila isplata regresa, imali bismo uštedu od 4,5 miliona maraka. Sa socijalnim partnerima o tome smo razgovarali, a zvaničnu ponudu prema sindikatima još nismo dali jer radimo određene analize”, otkriva nam Mustajbašić.

Usložnjen rad

Trenutna politička situacija u Tuzlanskom kantonu u kojoj se najavljuje smjena aktuelne vlade, a da se ne zna ko čini vlast, a ko opoziciju, dodatno usložnjava rad Kantonalnog ministarstva finansija, pa i u smislu donošenja krajnje odluke vezano za budžetske korisnike.

Mustajbašić navodi da su shodno budžetskom kalendaru i projekcijama Federalnog ministarstva finansija za iduću godinu, već izradili Nacrt kantonalnog budžeta za 2020. koji je vlada usvojila te je on upućen prema Skupštini TK na razmatranje i usvajanje.

“Međutim, politička situacija je usložila naš rad u smislu da nemamo povratnu informaciju i zakazani termin održavanja sjednice skupštine, a ne znamo ni ko čini većinu. Mi ćemo vjerovatno ovih dana pristupiti i rezervnom planu, a to je izrada odluke o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca naredne godine”, naveo je Mustajbašić.

Iz Ministarstva finansija Tuzlanskog kantona ulažu nadu i u pomoć od Vlade Federacije BiH u vidu transfera, kao što je to bio slučaj i u ovoj godini, kako se ne bi išlo u kreditna zaduženja.

To bi, prema riječima Mustajbašića, bio spas za budžet Tuzlanskog kantona, uz izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda i Zakona o dugu, zaduživanju i jemstvu koji u trenutnom izdanju nisu povoljni za najmnogoljudniju regiju u Federaciji BiH.