23.06.2024.
HomeNovostiVijesti iz Neumlja: Bez saglasnosti o elektorskom glasanju za članove Predsjedništva BiH,...

Vijesti iz Neumlja: Bez saglasnosti o elektorskom glasanju za članove Predsjedništva BiH, ali ni za smanjenje ovlasti Doma naroda

Od jučer u Neumu traju pregovori o promjeni izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine. Kao i do sada, srž pregovora je način izbora članova Predsjedništva BiH.

Danas se pojavila informacija da je ponuđen elektorski način izbora članova Predsjedništva BiH, nakon čega su uslijedili detaljni pregovori.

Prema posljednjim informacijama koje donosi portal “Istraga” u Neumu nema dogovora o načinu izbora članova Predsjedništva BiH.

Prema informacijama ovog portala prijedlog o elektorskom načinu izbora koji je danas bio predložen, išao je u prilog HDZ-u BiH te nije prihvatljiv strankama sa sjedištem u Sarajevu.

Također, kako je i ranije najavljeno, stranke sa sjedištem u Sarajevu insistiraju na smanjenu ovlasti Doma naroda FBiH, međutim, HDZ BiH ne prihvata te prijedloge.

Prema informaicjama “Istrage”, trenutno je pauza. Pregovori u Neumu bi trebali biti nastavljeni u 21 sat. Za sada postoje pomaci u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona u dijelovima koji se odnose na tehnička pitanja – izborni integritet.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti