Vijećnici DF u GV Tuzla dobili naredbu da istupe iz SDP-ove većine: Hoće li poslušati, ili će ih zamijeniti vijećnici SDA?

0

Kantonalni odbor Demokratske fornte  Tuzlanskog kantona, danas je izdao Instrukciju kojom se nalaže njihovim vijećnicima u Gradskom vijeću Tuzla Emiru Čehajiću i Zlatanu Fatušiću da „odmah prekinu sve kontakte i bilo kakav vid političke saradnje sa SDP-om, SBB-om,  i Našom strankom, a radi podrške koju ove stranke daju rasističkom UZP-konceptu takozvanog „legitimnog predstavljanja“ i „autentičnih predstavnika naroda“ u Tuzlanskom kantonu“, navodi se u Instrukciji.

Iz DF-a navode da HDZ nema svoje poslanike u Skupštini TK, te se protive odluci SDP, SBB i Naše stranke o uvođenju stranačkih kadrova HDZ-a u buduću vladu TK.  .

„Budući da se na ovaj način, odnosno otvorenom podrškom SDP, SBB i Naše stranke, nedemokratskom projektu tzv. „legitimnog predstavljanja“ i „autentičnih Hrvata, Srba i Bošnjaka“ u srcu građanske Tuzle nanosi ogromna šteta izgradnji demokratskog građanskog društva i demokratskim vrijednostima u BiH, to se iz navedenih razloga nalaže vijećnicima  Demokratske fronte u Gradskom vijeću Tuzla da odmah pređu na opozicioni režim samostalnog rada i političkog djelovanja, nezavisno od bilo kojeg drugog političkog subjekta“, stoji u Instrukciji DF-a.

Pomenutu Instrukciju, tačnije naredbu, potpisao je dr. Zlatan Begić predsjednik KO DF-a Tuzlanskog kantona.

Njeno neprovođenje, po svoj prilici, moglo bi izazvati teže posljedice po jedinstvo ove stranke.

Mnogi članovi DF-a se već sada pitaju da li će prof. dr. Zlatan Fatušić, dugogodišnji odani kadar SDP-a, koji se na opće iznenađenje na proteklim lokalnim izborima obreo na listi DF-a za Gradsko vijeće,  pristati na zahtjeve svog rukovodstva.

U SDP-u za sada šute jer, iako DF istupi iz većine, računaju na tri vijećnika SDA u Gradskom vijeću koji su već na konstituirajućoj sjednici otkazali poslušnost SDA i priklonili se SDP-ovoj većini.

Almasa Hadžić/Politički.ba