Vijećnici DF-a u Tuzli ne slušaju stranku: Druže Zlaja šalji novo pismo, mi ti ovo razumjeli nismo!

0

Uprkos uputama iz Kantonalnog odbora, vijećnici Demokratske fronte u Gradskom vijeću Tuzla i ove sedmice će na sjednici lokalnog parlamenta nastupati zajedno sa SDP-om i drugim partnerima u vlasti. Ovo bi trebalo osigurati i usvajanje gradskog budžeta, za koji će trebati minimalno 16 ruku, koliko SDP, DF, Tuzlanska alternativa i SBB trenutno imaju, ne računajući tu vijećnike PDA i HDZ-a, kao i SDA koji su na prošloj sjednici dali podršku SDP-ovom rukovodstvu Vijeća, piše Oslobođenje….

VEĆINA U PARTIJI

Da se gradska većina ne mijenja, za Oslobođenje su potvrdili i u Klubu DF-a, ali i u Gradskom odboru SDP-a. Vijećnici su odlučili prečuti uputu predsjednika KO DF-a Zlatana Begića u kojoj im je naloženo da prekinu svaku saradnju sa SDP-om.

– U ovom trenutku nema promjena u našem odnosu prema dogovorenoj saradnji sa SDP-om u Gradskom vijeću. Istina, postoji smjernica iz Kantonalnog odbora, ali isto tako slijedi i kongres stranke, na kojem će se zauzeti stavovi o tome kako dalje i da li će DF nastaviti saradnju sa SDA ili će se okrenuti SDP-u. U ovom trenutku, mi smo uz SDP, kazao nam je Emir Čehajić, sekretar gradskog DF-a.

Podsjećamo, predsjednik KO DF-a Zlatan Begić je vijećnicima Emiru Čehajiću i Zlatanu Fatušiću naložio da “odmah prekinu sve kontakte i bilo kakav vid političke saradnje sa SDP-om, SBB-om i Našom strankom, a zbog podrške koju ove stranke daju rasističkom UZP konceptu takozvanog legitimnog predstavljanja i autentičnih predstavnika naroda u TK-u”.

– Ovim se u srcu građanske Tuzle nanosi ogromna šteta izgradnji demokratskog građanskog društva i demokratskim vrijednostima u BiH, te se nalaže vijećnicima Demokratske fronte u GV-u Tuzla da odmah pređu na opozicioni režim samostalnog rada i političkog djelovanja, stoji u instrukciji Begića.

Ipak, DF ostaje uz SDP, što je potvrdio i predsjednik Gradske organizacije SDP-a Slađan Ilić, govoreći kako nije tačno da DF više neće biti dio većine u Gradskom vijeću.

– Nije tačno da DF nije dio ove većine. Saradnja i dalje traje onako kako je dogovorena i prije konstituirajuće sjednice Vijeća. Većina od 16 vijećnika i dalje postoji, a instrukcije koje dolaze iz kantonalne organizacije DF-a nisam siguran da predstavljaju većinsko mišljenje u Fronti, kazao nam je Ilić.

Osim DF-a, na konstituirajućoj sjednici GV-a Tuzla većini su se, mada neformalno, priklonili i po jedan vijećnik iz PDA i HDZ-a, što dodatno potvrđuje sumnje da je SDP uspostavio i formalnu saradnju sa ovim dvjema strankama. Osim njih, na toj sjednici kao i SDP glasala su tri od ukupno pet vijećnika SDA. Iz SDA poručuju da je ovo problem unutar SDA, koji je nastao zbog nezadovoljstva pojedinaca.

PROBLEMI U SDA

– U tom klubu postoji različito mišljenje o tome ko bi trebao biti predsjednik. Organi stranke su izabrali Zijaha Rifatbegovića, koji je dobio 21 od 24 glasa. Ali, mi sad imamo troje vijećnika koji ne poštuju odluke stranke, i mi ćemo znati šta i kako s njima. Da li će oni i dalje biti dio Kluba SDA, zavisit će od njihovog ponašanja. Želimo da riješimo ovaj problem i zato ćemo razgovarati kako bismo našli najbolje rješenje, ispričao nam je predsjednik GO SDA Salko Zildžić.

Ukoliko DF-ovi vijećnici ostanu uz SDP uprkos instrukcijama iz Kantonalnog odbora, to onda upućuje na mogućnost da su postigli privatne dogovore sa SDP-om i partnerima, kao i PDA i HDZ.