13.04.2024.
HomeNovostiVijeće za štampu BiH: Apel medijima da profesionalno izvještavaju o slučajevima femicida

Vijeće za štampu BiH: Apel medijima da profesionalno izvještavaju o slučajevima femicida

Sve učestalije nasilje u Bosni i Hercegovini izaziva uznemirenost i nesigurnost građana, a posebno slučajevi femicida zbog načina na koji su izvršeni. Zbog odgovornosti medija u izvještavanju o žrtvama i počiniteljima nasilja Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH apelira na novinare i urednike o potrebi poštivanja profesionalnih standarda i etičkih kodeksa.

U saopćenju Žalbene komisije Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini navodi se da uprkos očekivanju da mediji preuzmu ulogu prevencije i odgovornog izvještavanja u slučajevima nasilja nad ženama, porodičnog nasilja i femicida, učestalo je kršenje etičkih standarda.

Nažalost, u medijskom prostoru dominira senzacionalizam, te su u naslovima često u prvom planu istaknuti detalji koji za zločin nisu relevantni. Najčešće su to detalji koji nisu u interesu javnosti, koji se prenose bez provjere i imaju za cilj samo veću čitanost, a za posljedicu dodatno uvećavanje traume porodica i osoba koje su preživjele nasilje, navodi se u saopćenju.

“Posebno je važno žrtvama i porodicama žrtava prilaziti obzirno i sa pijetetom, izvještavati samo na osnovu provjerenih činjenica i pouzdanih izvora. Žalbena komisija posebno naglašava obavezu poštivanja privatnosti žrtve i njene porodice, kao i dostojanstva žrtve femicida, te izbjegavanje izvještavanja koje krivi žrtvu za počinjeno krivično djelo. Svako odstupanje od profesionalnih i etičkih standarda može izazvati višestruko štetne i dalekosežne posljedice”, ističe se u saopćenju.

Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini apelira da u izvještavanju o femicidu i porodičnom nasilju mediji učine dodatni napor u razlikovanju relevantnih informacija od općeg društvenog interesa, u odnosu na one koji se samo zbog što većeg broja “klikova” prenose bez ikakve provjere, navodi se u saopćenju u kojem se skreće pažnja i na odredbe Kodeksa za štampane i online medije.

Fena

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti