18.07.2024.
HomeNovostiVELIKI ZAOKRET SRBIJE: Moskva u šoku, Vučić se okreće Zapadu!

VELIKI ZAOKRET SRBIJE: Moskva u šoku, Vučić se okreće Zapadu!

Iako srpski dužnosnici i dalje pokušavaju voditi izbalansiranu vanjsku politiku, za Moskvu i ruske medije nema dileme: Srbija se okrenula Zapadu!

Tako “Moscov times” piše da je Srbija pojačala suradnju s NATO-om nakon izjava ruskog veleposlanika u Beogradu da je stvaranje ruske vojne baze u zemlji na listi “interesa” Moskve”. Pritom se pozivaju i na svoje izvore u Beogradu, ali i izjavu američkog dužnosnika zaduženog za suradnju srpske vojske sa SAD.

Prema njegovim riječima, Washington i Beograd planiraju razviti bazu “Jug” kao “glavni centar za obuku srpske vojske po standardima NATO-a, i obuku srpskih specijalnih snaga za mirovne operacije”, prenosi beogradski Blic.

Moskovski mediji podsjećaju da ta najava stiže u vrijeme kada je u Srbiji odbačena mogućnost da Rusija u zemlji napravi svoju vojnu bazu. Pritom, citiraju predsjednika Aleksandra Vučića koji je izjavio da “Srbiji nisu potrebne ničije vojne baze”.

– Srbija će održati vojnu neutralnost i savezničke odnose. Neće se stidjeti svojih veza s Rusijom, Kinom, SAD i EU, ali će se brinuti o sebi – rekao je Vučić.

Ove Vučićeve izjave ruski list “Komersant” ocijenio je prilično suzdržano i doživljene su kao namjera predsjednika Srbije da, s jedne strane, ne forsira temu ruske vojne baze, a da sa druge ne kvari odnose sa Moskvom”.

Ruski mediji podsjetili su da je Vučićeva izjava stigla nekoliko dana nakon što je veleposlanik Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko nagovijestio mogućnost stvaranja ruske vojne baze u toj republici.

Harčenko je, navode oni, to nazvao “pitanjem interesa Moskve”, napominjući, međutim, da uspostavljanje baza ostaje “suverena stvar” srpskih vlasti, ali i Rusije.

Ova izjava je, piše “Komersant”, podigla veliku buru u Srbiji, i ističe da su mnogi srpski mediji i stručnjaci odmah zamjerili Rusiji da “širenjem informacija o ruskoj vojnoj bazi namjerno podriva interese Srbije”.

“Komersant” je citirao i “Blic” koji je, po njihovoj ocjeni, utjecajan i s dobrim izvorima u vrhu vlasti, te istaknuo tekst lista o pokretanju “hibridnog rata protiv Srbije”. Kao dokaz da Moskva na sve načine pokušava zaustaviti Srbiju na putu ka Zapadu mnogi vide i nedjeljne prosvjede protiv organizacije “Europrajda” u Beogradu od 12. do 18. rujna.

Zanimljivo, taj skup najviše su promovirali predstavnici nacionalističke desnice koji se godinama povezuju s Rusijom i to ne samo ideološki. S druge strane, prozapadna opozicija bila je i više nego tiha u vezi s prosvjedom protiv “Europrajda”. Praktično nije ga ni podržala ni osudila, piše Blic.

Jedan od najglasnijih desničara prethodnih dana bio je lider Dveri Boško Obradović koji se osvrnuo i na najavu da Rusija razmatra otvaranje vojne baze u Srbiji.

– Predsjednik Srbije griješi kad odbija rusku vojnu bazu u Srbiji. Mi već imamo jednu vojnu bazu u Srbiji i to je NATO baza na KiM. Jedini način da napravimo balans i zaštitimo Srbiju i srpski narod na KiM je ruska vojna baza u Srbiji koja se treba povući iz naše zemlje kada i NATO – napisao je Obradović na Twitteru.

Odgovor mu je dao bivši predsjednik DS-a Dragan Šutanovac.

– Imamo ruski humanitarni centar koji po pitanju elementarnih nepogoda apsolutno ništa ne radi. Rusi su svoju bazu na Kosovu napustili 2003. i do danas nisu dali nikakvo objašnjenje! Dakle, nije pitanje baze već želje da se Srbija odustajanjem od EU vrati u vrijeme Srbistana! – ocijenio je Šutanovac.

Inače, član SNS Dragan Šormaz nema dilemu da posljednjih dana Rusija “na sve načine pokušava destabilizirati Srbiju i regiju”.

– Prvo, siguran sam da iza svega što se u nedjelju događalo na prosvjedu protiv “Europrajda” stoji ruska ambasada. Još u ožujku sam rekao da bi Srbija trebala zahvaliti ruskom veleposlaniku Harčenku i poslati ga u Moskvu. Naše službe dobro znaju što se sve u toj ambasadi radi što nije u skladu sa diplomatskom aktivnošću. Mislim da je red da se tome već jednom stane na put – naglašava za “Blic” Šormaz.

Kako kaže, nema dileme ni da Rusija vodi hibridni rat protiv Srbije.

– To bi se ranije zvao specijalni rat, a sada je hibridni rat jer se koriste internet i društvene mreže. Razumijem potpuno Rusiju da to radi iz svog interesa destabilizacije regije. Nažalost, naša zemlja je Rusiji omogućila veliki utjecaj ovdje, prije svega, prodajom NIS-a. Sve to zbog zablude da Rusija može pomoći u vezi s Kosovom – ističe Šormaz.

Ističe i da je rat u Ukrajini pokazao da Rusija nije svjetska sila.

– Rusiji je ostao jedino mogućnost veta u Vijeću sigurnosti UN-a. Ali ako bolje pogledamo, vidjet ćemo da Vijeće odavno nije riješilo nijedan konflikt. Konflikti se rješavaju ili između dvije zaraćene strane ili pod utjecajem Zapada odnosno SAD-a i EU. Tu ni Rusija ni Kina nemaju nikakav značaj – apostrofira Šormaz.

Član SNS-a smatra da Srbija nema izbora u vanjskoj politici.

– Srbija nije za Zapad nego za Europu, ujedinjenu Europu jer je na drugoj strani samo diktatorska Rusija. Srbija je dio Europe, kandidat za ulazak u EU i da bi ubrzala taj put treba uvesti sankcije Rusiji – zaključuje Šormaz.

I bivši veleposlanik u Bjelorusiji Srećko Đukić smatra da Rusiji nije ostalo mnogo opcija zbog rata u Ukrajini.

– Rusiji ne cvjetaju ruže u Ukrajini, još nijedan cilj nije ostvarila. Moskva je očekivala da će zauzeti Kijev u roku od tri dana i srušiti režim Volodimira Zelenskog, ali to se nije dogodilo. Poslije šest mjeseci borbi u Ukrajini ništa nije završeno. Praktično tek je početak i Rusija traži izlaz u destabilizaciji Europe – naglašava Đukić za “Blic”.

Kako kaže, Kremlj je u prethodnom periodu nekoliko puta pokušao razbiti EU.

– Bilo je tih pokušaja kada je EU određivala paket sankcija kada je zbog snabdijevanja naftom bilo problema s Mađarskom, Francuskom, Austrijom…Također, Kremlj je pokušao ucjenjivati EU, odnosno, prije svih Njemačku s plinom, ali ni to nije dovoljno destabiliziralo EU – ocjenjuje Đukić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti