Veliki broj javnih preduzeća pod kontrolom političkih stranaka

0

Veliki broj javnih preduzeća je pod direktnom kontrolom političkih stranaka na vlasti koje smatraju da su sa osvojenim mandatima na izborima osvojile i javna preduzeća, pokazalo je istraživanje CCI-ja iz 2020. godine o uticaju politike na zapošljavanje direktora i članova nadzornih odbora u javnim preduzećima i uticaju političkih imenovanja na poslovanje javnih preduzeća.

Kako je saopćeno danas iz CCI-ja, istraživanje pokazuje da postoji direktna veza između političkog uticaja na javno preduzeće i njegovog poslovanja. Što je veći uticaj politike na javno preduzeće, njegov fokus djelovanja se odmiče od pružanja kvalitetne usluge građanima i ide ka ostvarivanju interesa stranke.

– Javna preduzeća sa najvećim gubicima su upravo ona na koja vladajuće stranke gledaju kao na politički plijen. Takav je slučaj i u BH Telecomu kao javnom preduzeću u kojem je godišnja dobit u prethodnoj deceniji poslovanja pala za više od 60% (sa 128 miliona KM na 51 milion KM), a ukupna dugovanja se samo u jednoj godini poslovanja (2018. – 2019.) udvostručila i na kraju 2019. godine dosegla skoro 250 miliona KM – stoji u saopćenju.

CCI zahtijeva da se konačno prekinu sve veze između politike i javnih preduzeća da bi ona ispunjavala zakonom definisane ciljeve, odnosno da bi se vratila u službu građana.

Uplitanje politike u rad javnih preduzeća nedvojbeno rezultira lošim poslovanjem javnih preduzeća te ih je zbog toga izuzetno važno osloboditi uticaja politike. S tim u vezi, CCI najavljuje će u narednom periodu ponuditi preporuke za unapređenje poslovanja javnih preduzeća, sa fokusom na depolitizaciju rukovodećih kadrova, efikasnost, kontrolu i odgovornost za rezultate rada.