21.06.2024.
HomeNovostiVelike poplave zahvatile Austriju: Dramatično u Beču, Salzburgu, Tirolu

Velike poplave zahvatile Austriju: Dramatično u Beču, Salzburgu, Tirolu

 

Nakon obilnih kiša koje su u subotu pogodile pojedini dijelovi Austrije su pod vodom. Najteže su pogođene pokrajine Salzburg i Tirol na zapadu zemlje, ali situacija je napeta i dramatična i u Gornjoj Austriji, Donjoj Austriji i okolici Beča. Najteže je stradao grad Hallein u pokrajini Salzburg, koji je cijeli pod vodom. Stanovništvo je već kod najave mogućnosti nevremena upozorena na oprez i da ne silazi u garaže i podrume. Na terenu u Salzburgu je u subotu bilo 2.265 vatrogasaca koji su izašli na 669 intervencija, javio je u nedjelju nadležni pokrajinski stožer za borbu protiv prirodnih katastrofa.

U Kuchlu je uslijed obilnih kiša došlo do odrona zemlje te su tri kuće i njihovi stanovnici morali biti evakuirani. Željeznički promet je djelomično obustavljen na dva željeznička pravca između Gollinga u Salzburgu i Werfena, te Schwarzach Sankt Veita i Saalfeldena, te umjesto vlakova posebni voze autobusi.

U Tirolu u okolici poznatog mondenog grada Kitzbühla vatrogasci ispumpavaju vodi iz brojnih podruma. Uz poplave bore se i s vodenim bujicama i odronima zemlje. Najteže u Tirolu je stradao grad Kufstein, na granici s Njemačkom, u kojem je vodena bujica pred sobom nosila sve na što je naišla pa čak i automobile. Neka mjesta, zbog poplavljenih cesta ostala su odsječena od ostalih obližnjih sela i gradova, kao primjerice Kelchsau. Obilne kiše zahvatile su i neke dijelove grada Beča i okolicu, te Donju Austriju. U Beču su vatrogasci ispumpavali vodu iz brojnih podruma i podvožnjaka. Od subote navečer do nedjelju ujutro na terenu ih je bilo 900.  U svim navedenim pokrajinama na terenu su sve službe nadležne za zaštitu od prirodnih nepogoda. Ono što posebno zabrinjava su najave da će obilna kiša u nekim dijelovima Austrije padati i u nedjelju, te da je smirivanje situacije izgledno tek u nedjelju u kasnim večernjim satima.

Foto: Reuters

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti