Velika Britanija isporučila Kosovu protutenkovske sisteme koji su u Ukrajini uništili stotine ruskih tenkova

0

Velika Britanija isporučila je Kosovu lake protutenkovske sisteme “Javelin” i “NLAW”, prenose “Večernje vijesti”. Istij medij navodi kako ovaj potez Londona neće proći bez reagiranja Srbije i da će predsjednik države Aleksandar Vučić u narednih 48 sati zatražiti zvanično objašnjenje britanskog premijera Borisa Džonsona (Johnson).

Ove rakete tokom posljednja dva mjeseca okosnica su gotovo svih zapadnih isporuka naoružanja Ukrajini za rat protiv Rusije. Navodno je u Prištinu stigao prvi kontingent od 50 ovih sistema. Ova isporuka je dio aranžmana koji su krajem mjeseca napravili britanski premijer i njegov kosovski kolega Aljbin Kurti.

Prema dostupnim informacijama, u narednim mjesecima Velika Britanija će Kosovu isporučiti najmanje 20 lakih protutenkovskih sistema “Javelin”, a “Večernje novosti” navode kako je dogovorena i besplatna obuka pripadnika Kosovskih sigurnosnih snaga za korištenje ovog arsenala.

Britanske rakete prvo su ozbiljnije naoružanje koje je stiglo na Kosovo, ali postoje najave kupovine dronova, topova, pa i helikoptera, navode “Večernje novosti“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here