23.06.2024.
HomeSportVečeras počinje EURO - 16. Evropsko prvenstvo u nogometu

Večeras počinje EURO – 16. Evropsko prvenstvo u nogometu

Utakmicom Italije i Turske na Olimpijskom stadionu u Rimu, u petak navečer počinje 16. Evropsko prvenstvo nogometaša koje od ostalih 15 do sada održanih na mnogo načina odudara – i sportski i van okvira sporta.

Za početak, ovogodišnji EURO je trebao biti održan lani, ali je zbog pandemije korona virusa odgođen.

Haranje COVID-a 19 je dovodilo u pitanje i ovogodišnji turnir, ali su oštrije epidemiološke mjere i početak procesa vakcinacije osigurali bolje uvjete za nogometaše i njihove selekcije.

Potom, neće biti uobičajenih rijeka navijača živopisnih boja na ulicama gradova domaćina turnira upravo zbog spomenutog virusa. Od stadiona do stadiona, od grada do grada su različite mjere i različit broj ljudi koji mogu biti na stadionu.

Pozitivno je da mogu, domaćini i Evropska nogometna asocijacija (UEFA) grčevito su se borili u državama gdje će biti igran turnir da se omogući određen procenat tifoza…

Jedanaest stadiona

Prvi put u historiji takmičenja, Evropsko prvenstvo neće biti održano u samo jednoj ili dvije države, već u 11 gradova širom „Starog kontinenta“.

Amsterdam (Nizozemska), Baku (Azerbejdžan), Budimpešta (Mađarska), Bukurešt (Rumunija), Kopenhagen (Danska), Glasgow (Škotska), London (Engleska), Minhen (Njemačka) Sankt Petersburg (Rusija), Rim (Italija) i Sevilja (Španija) dobili su šansu za organizaciju mečeva grupne i eliminatorne faze.

Odluka o prvaku bit će donesena 11. jula na stadionu Wembley u britanskoj prijestolnici Londonu.

Trebalo je biti 13 domaćina, ali je Brisel otkazao jer nije mogao garantirati završetak Eurostadiona do početka turnira, dok je Dublin ispao iz kalendara zbog nemogućnosti garantiranja dolaska navijača na tribine. Sevilja je preuzela špansko domaćinstvo od Bilbaa iz „dablinskog“ razloga – da mogu navijači biti prisutni.

Hrvati i Makedonci

Na turniru učestvuju 24 nacionalna tima, podijeljeni u šest grupa. Čast naše regije brane viceprvaci svijeta Hrvati i debitanti Makedonci.

Nakon večerašnjeg otvaranja, mečevi grupne faze će se igrati do 23. juna i dvije najbolje plasirane ekipe iz svake grupe ići će u osminu finala, kao i četiri trećeplasirane ekipe sa najboljim rezultatima.

Osmine finala na programu su od 26. do 29. juna, četvrtfinala 2. i 3. jula, polufinala 6. i 7. jula, dok se finale igra 11. jula.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti