15.04.2024.
HomeNovostiVažne vijesti iz NATO saveza: Novi status za BiH, Ukrajinu i Gruziju

Važne vijesti iz NATO saveza: Novi status za BiH, Ukrajinu i Gruziju

Stalni komitet Parlamentarne skupštine NATO-a odlučio je stvoriti novi status za zemlje koje teže pridruživanju Alijasa, te da zvanično odredi Ukrajinu, BiH i Gruziju kao NATO kandidate.

Kako se navodi u saopćenju na zvaničnoj stranici NATO-a, ovi statusi bi trebali biti ratifikovani tokom zasjedanja u Sofiji koje će se održati krajem maja.

Više od 40 delegata

– Ukrajina, Gruzija i Bosna i Hercegovina dobile bi status kandidata u NATO-u. Kosovo je bilo parlamentarni posmatrač i postat će pridruženi član, a Malta će dobiti pridruženo članstvo – navodi se u saopćenju.

Inače, na skupštini je učestvovalo više od 40 delegata NATO-a.

Delegati su pozdravili Švedsku kao najnovijeg saveznika, a švedski parlamentarci su prisustvovali prvom sastanku kao punopravni članovi.

Početne preporuke

Kaja Kalas (Kallas), premijerka Estonije, rekla je u svom govoru da vrata NATO-a treba da ostanu otvorena, jer to čini Alijansu jačom.

Također, poslanici NATO-a su pripremili svoje početne preporuke o tome kako šefovi savezničkih država i vlada treba da ojačaju kolektivnu odbranu i odvraćanje, transformišu NATO i ostanu u potpunosti posvećeni pobjedi Ukrajine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti