I to je u prethodnih nekoliko dana riješeno. Kako pišu Vijesti.ba, prvi konkretan potez očekuje se u petak, kada bi premjer Nihad Uk trebao podnijeti ostavku.

Do promjene će sigurno doći u najmanje tri resora.

Bojan Bošnjak iz Naše stranke trebao bi doći na mjesto ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša umjesto Almira Bečarevića (Stranka za BiH). Afan Kalamujić, aktuelni predsjednik Nadzornog odbora Sarajevogasa (Za nove generacije) prijedlog je za ministra finansija umjesto Emira Dedovića (Stranka za BiH). Adna Bešić (Za nove generacije) trebala bi zamijeniti Pavla Krstića (Naša stranka) na mjestu ministra visokog obrazovanja.

Također, vrlo izvjesno je i da s pozicije ministra zdravstva u KS odlazi Haris Vranić (Socijaldemokratska partija BiH).

Kako se u javnosti priča već mjesecima, Vranić je navodno pikirao mjesto generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, mada se kao kandidat za tu poziciju spominje i Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Dogovori vladajuće većine u Kantonu Sarajevo u vezi s rekonstrukcijom Vlade traju već mjesecima, a ministri Stranke za BiH u startu su zauzeli stav da neće sami podnijeti ostavke.

Premijer KS Nihad Uk potvrdio je ranije da postoji mogućnost da podnese ostavku. U ovom slučaju, ostavkom premijera, past će cijela Vlada KS. Skupština će tada imenovati nove, odnosno ponovo neke stare ministre.