17.06.2024.
HomeNovostiVapaj iz kantona gdje hara korona: Broj zaraženih konstantno raste, imamo zalihe...

Vapaj iz kantona gdje hara korona: Broj zaraženih konstantno raste, imamo zalihe opreme za još 15 dana

Iz dana u dana raste broj zaraženih, a time i angažman medicinskih radnika. Iz tuzlanskog Kliničkog centra poručuju – zaliha ima za još 10 do 15 dana. Istodobno, tone donirane opreme stoje na carini sarajevske vazdušne luke. Institucije odgovornost prebacuju jedni na druge.

Raste broj zaraženih korona virusom. Time, prirodno, i potreba bolnica i kliničkih centara za medicinskom i zaštitnom opremom. UKC Tuzla, u najpogođenijem kantonu u FBiH, radi punom parom. A ta para bi mogla ispariti za 10 do 15 dana, kada bi medicinari mogli ostati bez zaliha ove opreme.

“Znači, imamo dvije verzije. Ili da tu opremu dobijemo – tamo gdje ona stoji, a znamo da je ima i da nije izvršena distribucija ili da ja sutra pokrenem sistem javnih nabavki i da potrošim 300, 400 hiljada maraka nepotrebno. Znači izbor je vrlo jednostavan. Mislim da u ovom trenutku ako postoji medicinska i zaštitna oprema donirana, a znamo da postoji i gdje postoji, nema stvarno smisla potrošiti toliki novac, a ako budem primoran da to uradim – ja ću to uraditi”, poručuje Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

A takva oprema postoji, dvadeset i drugi dan na carini sarajevskog aerodroma. Famozna višemilionska donacija iz UAE. Institucije još uvijek komuniciraju ko šta treba uraditi da se završi carinjenje. Očito, neuspješno. I nije to jedina oprema koja je trenutno dostupna. Opreme ima i u skladištima FUCZ-a.

“To je tačno, a kojem se tačno broju radi.. Pa gledajte, mi smo juče dostavili Federalnom ministarstvu zdravstva stanje magacina i po pitanju kupljene robe i po pitanju donacija, ne mogu vam to napamet reć, to nije nikakva tajna, s obzirom da su oni poslali dopis vezano za potrebe zdravstvenih ustanova, mi smo im to dostavili”, kaže Mustafa Kadribegović, v.d. direktor FUCZ-a.

“40, 50 tona opreme stoji trenutno, trune u magacinu negdje na carinskom terminalu na aerodromu, a vi znate da je došlo do pogoršanja situacije u TK i mi vapimo za tom opremom. Ja sam kao predsjednik Skupštine, juče smo imali sjednicu i tražimo od koordinacionog tijela da konačno podijelimo tu opremu. Ima 40 respiratora, sto hiljada testova, nekih dvije i po hiljade zaštitinih odijela”, navodi Žarko Vujović, SD BiH.

Prilika i za podsjećanje na respiratore. Osim ovih 40 iz donacije UAE koji stoje na aerodromu, kapacitete našeg zdravstva krase i onih 100 zbog kojih je otvorena istraga u predmetu Novalić i drugi. Srebrena malina platila PDV za preostalih 20 od 100 respiratora, ali kako u ovoj priči nikad nema kraja pitanjima, tako je i sada novo pitanje – gdje će respiratori biti skladišteni? Skladište FUCZ-a ne ispunjava uslove, traga se za rješenjem. Politika i zdravstvo, ruku pod ruku..

Nazad na primjer Tuzlanskog kantona. Informacije FUCZ-a o podjeli donacija zaključno s krajem maja govore da je ovaj kanton dobio 117 zaštitnih medicinskih odijela, više od 5 i po hiljada troslojnih maski itd. Međutim – nakon kraja maja počinje porast broja zaraženih. Od osmog juna do danas – 135 više potvrđenih slučajeva. 4 smrtna slučaja. Dvoje izliječeno. Zdravstvene ustanove imaju pune ruke posla, ali upitno je čime će uskoro te ruke štititi. Jer niti jedan komad zaštitne opreme sa nivoa države, odnosno Federacije na UKC Tuzla nisu dobili od kraja maja prenosi N1.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti