U Bosnu i Hercegovinu iz Austrije uskoro stiže 500.000 doza AstraZenece

0

Uskoro će u Bosnu i Hercegovinu stići 500.000 doza vakcina iz Austrije.

Ovu informaciju za N1 potvrdio je Dušan Kojić, pomoćnik ministra u sektoru za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova BiH rekavši da je riječ o vakcinama AstraZenece.

“U toku su pripremne aktivnosti za prihvat donacije, a riječ je o prijateljskoj pomoći Austrije našoj državi, a važno je napomenuti da je ova zemlja također bila prva koja je pristala pomoći BiH putem programa EU4Health. Još se ne zna kada bi tačno trebala stići ova isporuka, ali se pretpostavlja da bi to moglo biti oko 9. augusta”, kazao nam je Kojić.

Naveo je i to da su oba entiteta i Brčko distrikt izrazili saglasnost za ovu isporuku.

“Ovih 500.000 doza vakcina uz one koje su ranije isporučene, bit će dovoljne da se omogući pokretanje masovne vakcinacije u cijeloj BiH. Inače su brojne te države poput Austrije i Belgije ranije nabavljale i do četiri puta više vakcina za svoje stanovništvo, tako da su im ostale zalihe koje se sada raspoređuju državama u kojima je proces imunizacije spor zbog nestašice doza. Svakako da ne koristi nijednoj državi ni što vakciniše svoju kompletnu populaciju, ukoliko države oko nje provode sporo ili nikako taj proces”, poručio je Kojić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here