23.06.2024.
HomeNovostiKoliko se doza vakcina čuva u skladištima i zašto nisu raspoređene?

Koliko se doza vakcina čuva u skladištima i zašto nisu raspoređene?

U entitetskim skladištima u ovom trenutku nalazi se nešto više od 330 hiljada vakcina, potvrđeno je za N1 iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH i RS. Dvije trećine odnose se na RS, dok je oko 120 hiljada vakcina smješteno u mostarskom skladištu Federalnog zavoda za javno zdravlje. Najveći broj vakcina, 200 hiljada, odnosi se na tek pristiglu donaciju Mađarske.

Više od 900.000 vakcina stiglo je u BiH, no brojke vakcinisanih daleko su manje, čak i kada se u obzir uzme revakcinacija.

“Imamo statističke podatke koji govore da imamo dosta neiskorištenih vakcina u magacinima: O tome se nije posebno govorilo, treba pitati ministricu Gudeljević šta zna o tome. Mi smo informisani da dosta vakcina koje se trenutno nalaze nisu upotrebljene”, kazao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Iz Ministarstva civilnih poslova kažu, skladište, koje koriste, Hercegovina lijeka je prazno. Sve vakcine koje su do sada pristigle, a radi se o 939.330 doza raspoređene su na entitete i Brčko distrikt.

“Od trenutka primopredaje entitetima i Brčko distriktu odgovore o broju neiskorištenih doza mogu dati njihove nadležne zdravstvene ustanove”, navode iz Ministarstva.

Entiteti imaju vakcina u skladištima

Vakcina u skladištima ima, potvrđeno je ovo iz entitetskih Zavoda za javno zdravstvo, no razlozi su, kako navode opravdani. Čuvaju se druge doze vakcina, vakcine koje su tek stigle, ili vakcine koje zdravstvene ustanove još nisu povukle.

“U ZZJZ FBiH u Mostaru nalaze se preostale količine cjepiva koje se čuvaju za docjepljivanje (oko 15.000 doza Sinovac cjepiva) kao i cjepiva koja su stigla u srijedu. U pitanju je 100.000 doza cjepiva Sinopharm koje je donirala Mađarska i 4.680 doza cjepiva Pfizer-BioNTech iz programa EU4Health”, kazali su iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti