Uz najveći broj zaraženih ikad: Kako će izgledati predizborna kampanja u BiH

0

Bosna i Hercegovina bilježi 453 novozaražena korona virusom nekoliko dana pred početak kampanje za lokalne izbore 15. oktobra, zbog čega epidemiolozi strahuju da bi broj novooboljelih na dnevnom nivou mogao rasti, ako političke partije budu nekontrolisano okupljale pristalice i ako se ne budu pridržavali epidemioloških mjera.

Broj novozaraženih u četvrtak najveći je od početka pandemija od marta kada je u Bosni i Hercegovini zabilježen prvi slučaj korona virusa. Ukupno, u zemlji je trenutno najmanje 5.500 aktivnih slučajeva COVID-a 19 na 3,3 miliona stanovnika, i više od 900 smrtnih slučajeva, što BiH svrstava među najteže pogođene zemlje u regiji Zapadnog Balkana.

Epidemiolozi su izdali preporuke političkim partijama o veličini i načinu održavanja predizbornih skupova, a smjernice je podržala i Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine.

Goran Čerkez iz Kriznog štaba bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH pozvao je političke stranke da ne održavaju velike skupove i da pokušaju svoju kampanju voditi kroz medije i druge kanale. “Ako se odluče za okupljanja, važit će sva pravila javnog okupljanja – do 50 ljudi u zatvorenom i 100 na otvorenom, i sve one higijensko-epidemiološke mjere”, rekao je Čerkez.

Iz Centralne izborne komisije BiH pozvali su političke partije da prate instrukcije epidemiologa: „Poglavljem 7 Izbornog zakona BiH propisana su pravila ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji. U ovom trenutku ne možemo potvrditi da će CIK BiH donijeti neku posebnu instrukciju u vezi s održavanjem predizbornih skupova […] jer ne možemo predvidjeti epidemiološke mjere koje će tada važiti a koje propisuju nadležni organi”, rekla je Al Jazeeri glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić.

Svjedoci smo da je situacija neizvjesna i da u ovom trenutku ne možemo znati koje mjere će biti na snazi u vrijeme trajanja izborne kampanje pa i na sam dan izbora […]. Poznato je da propisane epidemiološke mjere nisu jedinstvene za područje BiH, dešavaju se razlike na entitetskom pa i na kantonalnom nivou, rekla je glasnogovornica CIK-a.

“Zbog situacije izazvane epidemijom COVID-19 Centralna izborna komisija BiH je svoje aktivnosti prilagodila epidemiološkoj situaciji u BiH poštujući mjere koje su propisali nadležni organi […]. Svi mi, pa samim tim i politički subjekti su obavezni poštivati propisane epidemiološke mjere, posebno sa aspekta dozvoljenog broja prisutnih na javnim okupljanjima“, rekla je Pirić.

‘Ovakva kampanja nama odgovara’

Iz više političkih partija navode da će predizbornu kampanju preseliti na društvene mreže i medije, i da će tradicionalna predizborna okupljanja biti svedena na minimum.

“Naša stranka će kao i ranijih godina aktivno komunicirati s građankama i građanima kako bi predstavila svoju viziju i politike. S obzirom na COVID-19 krizu nećemo organizovati predizborne skupove u obliku u kojem su bili do sada. Većina aktivnosti će biti online i na otvorenom prostoru, a ako bude bilo kakvih okupljanja poštovat će se sve epidemiološke mjere”, rečeno je Al Jazeeri iz Naše stranke [NS] .

Slične planove imaju i iz Partije demokratskog progresa [PDP] i Srpske demokratske stranke [SDS]. “Zbog epidemiološke situacije i zdravstvenih mjera, u ovoj kampanji nećemo imati velike skupove i tribine. Skupovi kakve smo prethodnih nekoliko mjeseci pravili i kakve ćemo raditi u kampanji predviđaju poštovanje [epidemioloških] mjera a to je do predviđenih 50 ljudi”, rekao je Al Jazeeri šef Glavnog izbornog štaba PDP-a  Igor Crnadak.

“Ovakva kampanja nama kao stranci i odgovara. Vrlo smo prisutni na terenu, razgovaramo s ljudima o konkretnim problemima i rješenjima istih, što i trebala biti suština lokalnih izbora. Vrlo smo prisutni na društvenim mrežama, a možda najbolji primjer toga je naš kandidat za gradonačelnika Banjaluke, Draško Stanivuković, koji je jedan od regionalno najprepoznatljivijih političara na mrežama”.

Preporukama nadležnih institucija predizbornu kampanju će prilagoditi i Srpska demokratska stranka [SDS]. „Srpska demokratska stranka tokom kampanje neće organizirati velike stranačke skupove već smo sadržajno pripremili kampanju u skladu sa epidemiološkim propisima…“

Iz vladajućih političkih partija – Hrvatske demokratske zajednice [HDZ BiH], Stranke demokratske akcije [SDA], Saveza nezavisnih socijaldemokrata [SNSD] nisu željeli govoriti o načinu vođenja predizborne kampanje u okolnostima pandemije.

SNSD je poznat po okupljanju glasača na velikim narodnim zabavama. Ipak, iz te stranke nisu željeli otkriti da li će ove godine odustati od takvih skupova.

‘Bolesti se mijenjaju, a ponašanje ne’

Crna Gora je krajem maja postala prva free korona zona u Evropi, bez i jednog slučaja COVID-a 19, ali se njena epidemiološka situacija naglo pogoršala poslije predizbornih i postizbornih skupova koncem augusta. Najmanje 3.700 aktivnih slučaja COVID-a 19 bilježi ta zemlja sa oko 620.000 stanovnika.

Hiljade građana izašlo je na ulice Crna Gore, nakon što je opozicija na izborima osvojila 41 jedan mandat u parlamentu koji broji 80 mjesta, čime su preuzeli vlast od Mila Đukanovića i njegovog DPS-a, prvi put nakon 30 godina.

S druge strane, hiljade građana okupilo se i na skup u Podgorici, kada su poručili da ne podržavaju opoziciju.

Doktor Nemanja Radojević podnio je zbog tih razloga ostavku na članstvo u kriznom medicinskom štabu koji je formiralo crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT). Ostavku je podnio i šef štaba Ranko Lazović.

“Više mjeseci smo svedoci predizbornih i postizbornih dešavanja. Teško je ne naći analogiju s Ivom Andrićem o kugi i koleri kada je govorio da se bolesti mijenjaju, a ponašanje ne. Cilj je zdravlje ljudi“, kazao je Radojević.

Piše: Armin Aljović, AJB