13.06.2024.
HomeSportUtakmica visokog sigurnosnog i moralnog rizika: Kosovo i Izrael igraće fudbal u...

Utakmica visokog sigurnosnog i moralnog rizika: Kosovo i Izrael igraće fudbal u Prištini 12. novembra pred navijačima

Utakmica u Prištini fudbalskih timova Kosova i Izraela igraće se uz prisustvo navijača, na stadionu koji prima 14.000 gledalaca.

Utakmica na stadionu “Fadil Vokrri” biće prva utakmica za reprezentaciju Izraela od izbijanja rata između Izraela i Hamasa.

Predsjednik Fudbalskog saveza Kosova (FFK) Agim Ademi potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će se utakmica odigrati uz prisustvo navijača.

“Nakon sastanka sa UEFA-om [Evropskom fudbalskom federacijom], doneta je odluka da se utakmica igra sa navijačima”, rekao je Ademi.

Na Kosovu, gdje živi većinski muslimansko stanovništvo, do sada su održana dva protesta podrške Palestincima u Prištini i jedan u Prizrenu, a odata je i počast žrtvama u Izraelu.

Predsjednik FFK Ademi je dodao da će biti poduzete sve mjere predviđene pravilnikom UEFA-e, kako na utakmici ne bi došlo do incidenata.

Prema propisima UEFA-e, za uspjeh ove utakmice će biti odgovoran Fudbalski savez Kosova. U slučaju bilo kakvog incidenta sa političkim porukama istaknutim na tribinama, Kosovo bi za to bilo kažnjeno.

Propisi UEFA-e predviđaju da za isticanje političkih i rasističkih poruka kazne mogu biti od novčane kazne do smanjenja bodova i isključenja iz takmičenja. To se već desilo sa Rumunijom koja je kažnjena sa 52.000 evra i od UEFA je osuđena na utakmicu bez navijača, pošto je na utakmici protiv Kosova 12. septembra bio transparent “Kosovo je Srbija”, a čulose i rasističko skandiranje.

Karte ponovo u prodaji

Utakmica 12. novembra igraće se u okviru I grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, u kojoj su još Rumunija, Švicarska, Bjelorusija i Andora. Prvobitno je bila zakazana za 15. oktobar ali je odgođena zbog rata na Bliskom istoku.

Ljudima koji su kupili karte za gledanje utakmice između Kosova i Izraela novac je vraćen nekoliko dana nakon odlaganja.

Međutim, predsjednik FFK-a je za RSE rekao da će karte ponovo biti puštene u prodaju 7. novembra. Ademi je naveo da je na Policiji Kosova da preduzme odgovarajuće mjere bezbjednosti, kako ne bi došlo do incidenta.

Kosovska policija i UEFA nisu odgovorili na pitanja RSE u vezi sa mjerama bezbjednosti koje će biti preduzete.

U međuvremenu, ambasadorka Izraela na Kosovu Tamar Ziv izrazila je zadovoljstvo, kako je rekla, dosadašnjom koordinacijom sa kosovskim vlastima za “uspješnu realizaciju utakmice”.

“Radimo u bliskoj koordinaciji sa svim relevantnim vlastima na Kosovu na pitanjima bezbjednosti utakmice i dobrobiti naših igrača”, rekla je ona za RSE.

Militantna grupa, koju su SAD i nekoliko drugih sila proglasile terorističkom organizacijom, napala je Izrael 7. oktobra, ubivši više od 1.400 ljudi i uzevši 239 talaca.

Izrael je odgovorio vojnom kampanjom na pojas Gaze.

Broj ubijenih Palestinaca u ovoj enklavi premašio je 10.000, prema tvrdnjama ministarstva zdravstva kojim upravlja Hamas.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti