Ustavni sud BiH protiv Čavaljuge 2:0, ali odluke se ne provode

0

Veliko vijeće Ustavnog suda BiH, u sastavu predsjednik Zlatko M. Knežević, dopredsjednici Mato Tadić i Mirsad Ćeman i suci Valerija Galić, Miodrag Simović i Suada Palavrić, na jučerašnjoj sjednici je odbacilo kao nedopuštenu apelaciju koju su podnijeli Medicinski fakultet u Sarajevu i prof. dr. S. Č. (Semra Čavaljuga, op. a.).
Njihova apelacija se odnosila na odluku rektora Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifata Škrijelja od 8. aprila kojom je poništena odluka NNV Medicinskog fakulteta od 16. maja 2019. o izboru prof. dr. Semre Čavaljuge za dekana za mandatno razdoblje od 2019. do 2023. godine.
Tom rektorovom odlukom, podsjeća Ustavni sud, bio je zadužen prof. dr. N. S. (Nermin Sarajlić, op. a.) da u roku od sedam dana sazove sjednicu Vijeća, na kojoj će se donijeti odluka o raspisivanju natječaja za izbor novog rukovoditelja Medicinskog fakulteta. Apelacija je, inače, odbačena zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za odlučivanje.
– Ustavni sud ukazuje na to da nije nadležan da odlučuje o predmetnoj apelaciji, jer sporni akt nema svojstvo presude, odnosno nema svojstvo odluke u smislu zakona 18. stavak (1) Pravila Ustavnog suda, smatraju sudije najviše sudske instance u našoj zemlji.
Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće. Podsjećamo, ovo je drugi put da Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacuje apelaciju Medicinskog fakulteta i njegove odgovorne osobe. I mjera osiguranja, kojom je hitno trebalo da bude vraćen na Medicinski fakultet prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, našla se na ispitivanju kod Ustavnog suda, koji je tu apelaciju Medicine također odbacio. Neprovođenje sudskih presuda je krivično djelo. Trebalo bi da bude.