14.07.2024.
HomeSvijetUragan poharao Floridu: Katastrofalne poplave, milioni ostali bez struje

Uragan poharao Floridu: Katastrofalne poplave, milioni ostali bez struje

Uragan Ian harao je u srijedu Floridom praćen silovitim vjetrom i obilnim padavinama koje su prouzrokovale katastrofalne poplave i nestanak struje širom te američke savezne države.

U blizini putanje uragana, blizu otočja Kiz, u nevremenu je potonuo brod s migrantima i obalna straža još traga za 20 ljudi, pošto je troje spasila a četvero je uspjelo doplivati do obale.

Ian je praćen vjetrom koji je puhao 185 km na sat kada je stigao na kopno na obali Kajo Koste, na jugozapadu Floride, u 15.05 sati po lokalnom vremenu (21.05 sati po srednjoeuropskom), navodi američko Nacionalno središte za uragane (NHC).

– Uragan je prouzročio katastrofalne poplave – dodaje ta ustanova.

Ian koji je bio u 4. od 5 kategorija na Safir-Simpsonovoj ljestvici, sada je oslabio u uragan 3. kategorije, ali i dalje ima razornu moć, navodi isti izvor.

Domaćinstva u mraku

Oko 2 miliona domaćinstava na Floridi bila su u srijedu navečer bez struje, većinom u blizini putanje uragana, objavila je specijalizirana mrežna stranica PowerOutage.

Nekoliko okruga blizu mjesta na kojemu je Ian stigao na kopno gotovo je potpuno bez struje, navodi ta mrežna stranica.

Tako je Punta Gorda, jedan od najsnažnije pogođenih gradova, utonuo u mrak. Tokom noći je tek poneka zgrada opremljena generatorima bila osvijetljena, čulo se jedino fijukanje vjetra i pljuštanje kiše.

Nekoliko sati ranije grad je doživio kratak predah kada se našao u središtu uragana. No udari vjetra i kiša vratili su se još žešći, rušeći prometne znakove, odnoseći dijelove krovova i lomeći grane drveća.

U Naplesu, na jugozapadu Floride, ulice su bile pod vodom a bujica je nosila automobile, pokazuju snimke mreže MSNBC-a.

U gradu Fort Majers poplave su tolike da su neke četvrti poput jezera.

Svijet su obišli i prizori brodova koje na Floridi plutaju po cestama.

Ova meteorološka pojava treba se tokom dana premještati dalje na kopno i u četvrtak navečer doći iznad zapadnog Atlantika, navodi NHC.

Prolaskom preko kopna uragan bi trebao slabjeti, ali bi svejedno mogao prouzročiti znatnu štetu dok ne stigne na istok Floride, dodaje.

“Jedan od pet najrazornijih uragana koji su dosad pogodili Floridu”

Guverner Ron Desantis (DeSantis) izjavio je u srijedu navečer da je ovo vjerovatno “jedan od pet najrazornijih uragana koji su dosad pogodili Floridu”.

– Ovo je oluja o kojoj će se govoriti mnogo godina – rekao je direktor američke meteorološke službe (NWS) Ken Graham na tiskovnoj konferenciji.

Uragan Ian je u utorak pogodio Kubu gdje je usmrtio dvoje ljudi i prekinuo opskrbu električnom energijom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti