Uprkos protivljenju Rusa i Srba, izabran novi visoki predstavnik za BiH: Obuj Mile opanke i dočekaj Schmidta, ma ko te šta pita!!!

0

Rusija je na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija ostala usamljena u osporavanju novog visokog predstavnika u BiH njemačkog političara Christiana Schmidta, dok je predstavnik SAD-a poručio kako je to „gotova stvar“ i da će on stupiti na dužnost 1. avgusta.

Na zahtjev stalnog predstavništva Ruske Federacije pred Vijećem sigurnosti u utorak je održana rasprava o Schmidtovu imenovanju.

Predstavnik Rusije Vasili Nebenzija rekao je kako saglasnost za novog visokog predstavnika trebaju dati sve strane u BiH te Vijeće sigurnosti UN-a, što se po njemu nije dogodilo.

Vijeće za provedbu mira (PIC) koje nadzire i daje smjernice rada Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR) u BiH, a čine ga predstavnici vodećih zapadnih zemalja, Rusija te Turska kao predstavnica Organizacije islamske suradnje (OIC), nedavno je imenovalo Schmidta za nasljednika Valentina Inzka. To se dogodilo uz protivljenje Rusije.

Rasprava Nebenzije i Turković

Identična stajališta ponovio je predstavnik Ruske Federacije u raspravi pred Vijećem sigurnosti, tvrdeći da bi nasilno imenovanje Schmidta moglo ugroziti stabilnost u BiH.

Zamjenik američkog ambasadora u UN-u Richard Mills rekao je da je imenovanje novog visokog predstavnika u BiH „gotova stvar“.

Po njemu, sasvim je dovoljno da saglasnost za imenovanje da PIC te da Vijeće sigurnosti ne mora odobriti imenovanje novog šefa OHR-a kako bi on stupio na dužnost.

I drugi zapadni diplomati pružili su potporu novoizabranom visokom predstavniku koji dolazi iz Njemačke.

Iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušao ishoditi da u ovoj raspravi ne sudjeluje ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, to se nije dogodilo. Zbog toga ju je pred Vijećem sigurnosti UN-a oštro kritizirao ruski diplomata, tvrdi Hina.

Nebenzija je rekao kako je dobio pismo od Dodika u kojemu se navodi da ministrica Turković nema odobrenje niti usuglašeno stajalište da govori na raspravi. Šefica bosanskohercegovačke diplomacije rekla je kako niti ona nema informacije ima li Vasili Nebenzija odobrenje ruskog ministra Sergeja Lavrova da joj postavlja takva pitanja.

‘Još nije došao dan za zatvaranje OHR-a’

Turković je u svome govoru zatražila da OHR nastavi s radom navodeći kako još uvijek nisu ispunjeni uvjeti za njegovo zatvaranje, a što pak traži srpska strana u BiH.

Turković, uz koju je bio i ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj, u obraćanju je rekla da BiH jedva čeka dan kada će se zatvoriti OHR, ali da, nažalost, taj dan još uvijek nije stigao.

Iako je napredak vidljiv, kako je istakla Turković, potrebno još mnogo toga uraditi za ispunjavanje plana 5+2 dovorenog 2008. godine, koji podrazumijeva odlazak međunarodnog nadzora iz BiH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here