17.07.2024.
HomeNovostiUpravni sud u Beogradu odbio tužbu organizatora "Europridea": Ostaje zabrana šetnje

Upravni sud u Beogradu odbio tužbu organizatora “Europridea”: Ostaje zabrana šetnje

Upravni sud u Beogradu odbio je tužbu organizatora “Europridea” podnesenu protiv MUP-a Srbije, zbog odluke o zabrani šetnje predviđene u okviru ove manifestacije.

U odluci, objavljenoj na sajtu ovog suda, navodi se da je pravilno odbijena žalba tužioca kao neosnovana, te da je prvostepeni organ pravilno primijenio propise na osnovu nesumnjivo utvrđenih činjenica i činjeničnog stanja.

Iz suda su pojasnili da je u zakonito provedenom postupku utvrđeno da, povodom javnog okupljanja, odnosno šetnje, postoji opasnost od nasilja, uništavanja imovine ili drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu.

U odluci se dodaje da je to jedan od zakonom propisanih osnova za zabranu okupljanja.

“Za svoju odluku tuženi organ je dao dovoljne i na zakonu zasnovane razloge, koje u svemu prihvata i ovaj sud”, navodi se između ostalog u odluci Upravnog suda.

MUP Srbije zabranio je prethodno šetnju iz bezbjednosnih razloga i odbacio žalbu organizatora “Europridea” na ovu odluku.

MUP, također iz sigurnosnih razloga, nije odobrio ni okupljanje u znak protesta protiv održavanja ove manifestacije u Beogradu.

Organizatori “Europridea” su, uprkos svemu, najavili danas u 17 sati skraćenu šetnju od Ustavnog suda, odakle će nastaviti Bulevarom kralja Aleksandara, Beogradskom, Ilije Garašanina do Tašmajdana, gdje će biti organizovan koncert.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije kako misli da će se u Srbiji poštovati zakon i odluka MUP-a Srbije.

“Neću da se bavim pokvareno nametnutom temom srpskom narodu koju nameću i oni koji su za i oni koji su protiv kao da je u pitanju život i smrt, svi zajedno učestvuju u hibridnom ratu protiv svoje zemlje”, rekao je Vučić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti