27.05.2024.
HomeSvijetUpozorenje: Najgore je tek pred nama, prerano je za ublažavanje mjera

Upozorenje: Najgore je tek pred nama, prerano je za ublažavanje mjera

NBC News piše da Ghebreyesus nije precizirao zašto misli da bi pandemija od koje je preminulo više od 166.000 ljudi, dok je više od 2,5 miliona zaraženo, mogla da se pogorša već je samo nagovijestio da bi se ona dodatno mogla proširiti preko Afrike u kojoj je zdravstveni sistem najmanje razvijen.

“Vjerujte nam, najgore tek dolazi. Hajde da preventivno djelujemo i spriječimo velike tragedije. Ovo je virus koji većina ljudi još ne razumije”, kazao je čelnik WHO-a.

Pojedine azijske i evropske države su već počele s ublažavanjem restriktivnih mjera koje su se odnosile na zatvaranje škola, zabranu javnih okupljanja pozivajući sr na zabilježen pad zaraženih koronavirusom.

Međutim, Ghebreyesus je još jednom upozorio da treba biti oprezan u tim namjerama kao i to da zemlje prebrzo ukidaju ograničenja rekavši da postoji mogućnost da zaraza u tim zemljama ponovo poraste.

S obzirom na to da je Trump ukinuo finansiranje WHO-a, te da je u medijima objavljeno da je administracija američkog predsjednika ipak bila obaviještena pravovremeno o razvijanju koronavirusa, Ghebreyesus je naveo da će i dalje američki stručnjaci iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) raditi za ovu organizaciju sugerišući da je upravo to znak njene transparentnosti.

“Imati osoblje CDC-a znači da od prvog dana od SAD-a nije ništa skriveno. Također naše kolege iz tog centra znaju da podatke dajemo svima na zahtjev bez pogovora”, kazao je Ghebreyesus.

Ghebreyesus je pandemiju korona virusa uporedio sa “španskom gripom” poslije Prvog svjetskog rata.

“Ima vrlo opasnu kombinaciju i ovo se ponovo događa prvi put u sto godina, kao groznica 1918, koja je ubila do 100 miliona ljudi. Sada imamo tehnologiju, možemo spriječiti tu katastrofu, možemo da spriječimo takvu vrstu krize”, rekao je direktor WHO-a novinarima u Ženevi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti