Uništena droga vrijedna više od dvije milijarde dolara

0

Tajland i Mijanmar uništili su u petak 25 tona zaplijenjenih droga zajedničke vrijednosti više od dvije milijarde dolara, ali su saopćili da je je priliv droga u porastu dok bande organiziranog kriminala jačaju snabdijevanje i nalaze nove kanale za svoje nelegalno poslovanje.

Takozvani Zlatni trougao u jugoistočnoj Aziji, gdje se sastaju sjever Mijanmara, Laos i Tajland, dugo vremena je bio središte nelegalne trgovine drogom. Proizvodnja droge sada ima industrijsku dimenziju.

U Ayutthayi, sjeverno od Bangkoka, tajlandske vlasti obilježile su Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i tajne trgovine masovnim uništenjem droga.

Policijski komandosi u crnim uniformama stražarili su ispred kutija s drogama iskrcanim iz kamiona, i heroinskim paketićima i vrećicama napunjenim ružičastim pilulama metamfetamina koje su ubacili u mašine za uništavanje.

Čelnici kontranarkotičkih jedinica tvrde da su putna ograničenja uvedena zbog koronavirusa i kontrolni punktovi pomogli u smanjenju krijumčarskih aktivnosti, iako Ured UN-a za borbu protiv trgovine drogom i organiziranog kriminala (UNODC) tvrdi da je trgovina procvjetala.

Wisanu Prasarthong-osoth, zamjenik načelnika nacionalne policije, izjavio je da su kriminalci koji trguju drogom postali kreativniji.

“Naša djeca donose pogrešnu odluku da naručuju narkotičke droge online. I trgovci im šalju tu drogu”, kazao je.

Iako je uzgajanje opijuma i prerada heroina u opadanju, proizvodnja metamfetamina u sjevernim regijma Mijnamara kojima vlada bezakonje se povećala, dok su oružane etničke grupacije u saradnji s elementima organiziranog kriminala.

Tajland se uglavnom koristi kao polazna tačka za distribuciju droge.

Regionalni predstavnik UNODC-a Jeremy Douglas izjavio je da je online prodaja droge zabrinjavajući trend i da je višak metamfetamina na tržištu oborio cijene.

“Sada smo usmjereni na povećanu dostupnost droga na tržištu. To je veoma zabrinjavajuće”, izjavio je Douglas.

Crni stup dima dizao se u nebo iznad najvećeg mijanmarskog grada Yangona, nakon što su zapaljene vreće napunjene drogom. Vatrogasci su brzo ugasili plamen.

“Iskreno govoreći, Mijanmar je postao tranzitna zemlja distribucije narkotičkih droga prema Evropi i Aziji”, izjavio je Hla Wai, pukovnik mijanmarske policije, prenosi Reuters.