27.05.2024.
HomeSvijetUNICEF: Hiljadu djece dnevno umre zbog zagađene pitke vode

UNICEF: Hiljadu djece dnevno umre zbog zagađene pitke vode

Zagađena voda za piće i nepostojanje sanitarne infrastrukture ugrožavaju živote djece širom svijeta, navodi UN-ova agencija za djecu UNICEF, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Svaki dan više od hiljadu djece mlađe od pet godina umire širom svijeta od bolesti uzrokovanih zagađenom vodom, nedostatkom sanitarnih uvjeta i lošom higijenom, objavio je UNICEF u ponedjeljak u New Yorku.

Ukupno je 190 miliona djece u 10 afričkih država u opasnosti, prema novoj analizi te organizacije.

Situacija je najozbiljnija u zemljama zapadne i centralne Afrike kao što su Benin, Burkina Faso, Kamerun, Čad, Obala Slonovače, Gvineja, Mali, Niger, Nigerija i Somalija, navodi se.

Svjetski dan voda

Mnoge od tih država pate od nestabilnosti i oružanih sukoba, što dodatno komplicira pristup djece čistoj vodi i sanitarnim uvjetima.

U srijedu je Svjetski dan voda, a tog dana u New Yorku počinje UN-ova konferencija o vodi. Cilj je preispitati u kojoj se mjeri mogu postići međunarodno dogovoreni ciljevi, uključujući UN-ov cilj održivog razvoja o pristupu čistoj vodi za sve do 2030. godine, prenosi dpa.

Prema podacima UN-a, čak dvije milijarde ljudi u svijetu, odnosno svaki četvrti stanovnik, ne može računati na čistu vodu.

IZVOR: AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti